Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Stor jubel for høyhastighetstog

Et høyhastighetstog mellom de største byene i Norge må ikke bruke mer enn to og en halv time fra by til by, mener Framtiden i våre hender. Da Bergens Tidende skrev om dette, jublet bergenserne.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Et høyhastighetstog mellom de største byene i Norge må ikke bruke mer enn to og en halv time fra by til by, mener Framtiden i våre hender. Da Bergens Tidende skrev om dette, jublet bergenserne.

Framtiden i våre hender jobber for at det skal bygges høyhastighetsbane i Norge. Her er det vårt lokallag i Bergen som har en aksjon på togstasjonen.En høyhastighetsbane mellom de største byene i Norge vil utkonurrere flyselskapene dersom toget går fort nok. Her er det vårt lokallag i Bergen som har en aksjon på togstasjonen.
Framtiden i våre hender jobber for at det skal bygges høyhastighetstog i Norge, og vi ønsker at denne banen skal bli så attraktiv at den utkonkurrerer fly. Slik som har skjedd blant annet i Spania, hvor Ryanair har lagt ned flyruter. Et av kriteriene for å lykkes er kort reisetid.

Framtiden i våre hender mener at toget ikke bør bruke mer enn to og en halv time mellom de største byene i Norge, for eksempel mellom Bergen og Oslo. Med en så kort reisetid vil toget stjele svært mange passasjerer fra flyselskapene. Bruker toget lengre tid, forsvinner mye av passasjergrunnlaget, viser flere undersøkelser.

Når det nå diskuteres å investere 60 milliarder kroner på å forbedre Bergensbanen slik at reisetiden blir redusert til fire timer, har Framtiden i våre hender valgt å gi beskjed. En ny rapport vi har laget viser at dersom investeringen økes fra 60 til 80 milliarder, er det mulig å få plass en nybygd dobbeltsporet høyhastighetsbane med reisetid på to og en halv time.

– Henvisningen til fire timers reisetid på Bergensbanen, som mange av partiene har i sine programmer, er et blindspor, hevder Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender. Hermstad er selv utflyttet bergenser og togentusiast på sin hals.

 Da Bergens Tidende skrev om denne saken, var det mange bergensere som engasjerte seg, og entusiasmen for høyhastighetstog var stor.


Her er noe av det som ble skrevet i debattfeltet på bt.no.


  • Hvis en reisetid på 2,5 time er reelt, vel da hadde jeg heller tatt tog enn fly til Oslo.

 • Erfaringene fra Europa viser at der det bygges høyhastighetsbaner på samme strekningen som det går flyruter, der utkonkurrerer høyhastighetsbanene flyet fullstendig.

 • Dersom en skal fly fra Bergen til Oslo (sentrum til sentrum), inkl. innsjekkingskø, bagasjehenting o.l., tror jeg flytid er næremere 3,5 timer. Med tog vil tilsvarende bli ca 3 timer (inkl inn og ut av toget). Håper høyhastighetstog etterhvert kan bli en realitet.

 • Første parti som går inn for utbygging av høyhastighetstog, har min stemme! Det er rett og slett pinlig at vi ikke er i gang med dette allerede, en nasjon med nok penger og en uttalt satsing på bærekraftige løsninger!

 • Det hadde vert helt rått med høyhastighets tog mellom Bergen Oslo, og senere de andre store byene. Da kan flyplassene bare gå å legge seg.

 • Arild har rett! Politikere i Norge mangler visjoner.

 • Mange gode poenger fra Framtiden i våre hender – og debattantene her. Høyhastighetsbane mellom Oslo og Bergen/Stavanger (og Oslo til Trondheim og videre nordover) er åpenbart veien å gå
  med tanke på infrastrukturbygging for transport og kommunikasjon.

 • Jeg vil også ta tog til Oslo hvis det kun tar både 3 og 4 timer! Luksus i forhold til trange fly og kroppsvisitering av G4S & Securitas.

Hva mener du om høyhastighetstog i Norge? Hvor kort må reisetiden være for at du velger tog framfor fly?

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!