Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Navarsete reiste med høyhastighetstog

Fredag tok kommunalminister Liv Signe Navarsete et høyhastighetstog fra Bergen til Oslo. Dessverre var det bare et leketog denne gang, men Framtiden i våre hender jobber for at det skal bli mulig å ta ekte høyhastighetstog i Norge så snart som mulig.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Fredag tok kommunalminister Liv Signe Navarsete et høyhastighetstog fra Bergen til Oslo. Dessverre var det bare et leketog denne gang, men Framtiden i våre hender jobber for at det skal bli mulig å ta ekte høyhastighetstog i Norge så snart som mulig.

nett-Hoyhastghetstog-006Liv Signe Navarsete, til venstre, møtte Eivor Finset Spilling, leder i Framtiden i våre hender Blindern, da hun landet på Gardermoen. Navarsete overleverte toget hun hadde med seg fra Bergen.

Høyhastighetstog i Norge er en av sakene Framtiden i våre hender prioriterer høyest. For å minne kommunalminister Liv Signe Navarsete på hvor viktig det er å få på plass dette som et alternativ til klimafiendtlig luftfart, møtte lokallaget i Bergen Navarsete etter en debatt i Vestlandets hovedstad. Borgar Emanuelsen Bohlin, nestleder i lokallaget i Bergen, overrakte argumenter for en høyhastighetsbane til Navarsete – sammen med en miniutgave av et lokomotiv. Dette lokomotivet tok Navarsete med på flyet hjem til Oslo, og på Gardermoen ble hun møtt av Eivor Finset Spilling, leder av Framtiden i våre henders lokallag på Blindern.

Navarsete ville imidlertid ikke svare på når hun kan sette seg på et ekte høyhastighetstog mellom Norges to største byer.

tog-bergenBorgar Emanuelsen Bohlin overleverer «høyhastighetstoget» til Navarsete i Bergen. (Foto: Linn Leigland)– Nå holder vi på med en utredning, så får vi se hva den viser, var alt Navarsete ville si.

Hun innrømmet likevel at hun gjerne kunne tenkt seg å sette seg på et tog etter at hun var ferdig med debatten i Bergen torsdag kveld.

– Da kunne jeg kommet meg hjem allerede i torsdag kveld, og jobbet hele veien underveis, sa Navarsete, som tidligere har testet ut høyhastighetstog i Japan, noe hun syntes var en fantastisk opplevelse.

Det er ikke bare Navarsete som kan tenke seg å ta høyhastighetstog mellom Norges største byer. Forutsatt at billettprisen holdes på nivå med fly eller tog, sier mellom 60 og 80 prosent av de spurte i en ny undersøkelse at de vil velge lyntog fremfor fly mellom byer i Sør-Norge. Undersøkelse er gjennomført på oppdrag fra Høyhastighetsbaneutredningen.

– Disse tallene må få enda flere politikere til å få opp øynene for lyntog. Det haster med å endre samferdselspolitikken. Vi trenger raske tog som kan frakte folk mellom de største byene og være en seriøs utfordrer til flytrafikken, sier Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender.

Samferdselsdepartementet har bedt jernbaneverket utrede muligheten for å bygge høyhastighetsbaner i Norge. Den andre fasen av utredningen ble lagt fram 9. mars, mens utredningen i sin helhet skal legges fram senest 1. februar 2012.

På Stortinget er alle partiene, bortsett fra Fremskrittspartiet, enten klart positive eller åpne for å gå inn for en slik satsning hvis utredningen viser at dette er et hensiktsmessig alternativ. Debatten foregår på Stortinget og i fagmiljøene, men blant folk flest er det relativt lite kunnskap om at høyhastighetstog i Norge ikke er en utopi, men en mulig realitet om ikke alt for mange år.

Du kan lese mer om høyhastighetstog på våre temasider.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!