Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Lyntog i sneglefart?

Høyhastighetsutredningens Tom Stillesby åpner for å gå over sin egen grense på tre timers togtid mellom de største byene i Norge. Det lover ikke bra.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Høyhastighetsutredningens Tom Stillesby åpner for å gå over sin egen grense på tre timers togtid mellom de største byene i Norge. Det lover ikke bra.

Tom-Stillesby-FrankrikeTom Stillesby utreder høyhastighetstog i Norge. (Foto: Øystein Grue/Jernbaneverket)
– Jeg tror man kan strekke seg til tre og en halv time i Norge. Folk vil ta toget likevel, sier han i Aftenposten 5.august.

Mon det. Erfaringene fra Europa viser at med en togtid på to og en halv time vil toget utkonkurrere flyet og stjele 90 prosent av passasjerene. Deutsche Bahn har vist at slike baner mulig å bygge i Norge, med overkommelige fartsgrenser og relativt mange stopp.

Ved tre timers kjøretid, vil togets markedsandel synke til ca. 75 prosent. Lar man det gli ut til tre og en halv time, som Stillesby nå åpner for, vil bare 60 prosent velge toget, mens 40 prosent fortsatt velger flyet.

Det er problematisk i seg selv. Dessuten må man spørre hvilke passasjerer toget da mister.

I en undersøkelse gjengitt i Aftenposten 8. august svarer ni av ti kunder hos et stort forretningsreisebyrå at kort reisetid er viktigst for dem. Vi får også vite at en fullprisbetalende forretningsreisende gir samme inntekt som tre-fire reisende på økonomibillett.

Mekonnen GermisoMekonnen GermisoEn utglidning til tre og en halv times reisetid mellom de største byene vil gi i et klasseskille i norsk samferdsel og true økonomien i en fremtidsrettet togsatsing. Godt betalende forretningsreisende med dårlig tid vil velge fly. Studenter, pensjonister og folk med lavere inntekt og god tid vil velge toget. Togene vil miste de forretningsreisende som har høyest betalingsvilje. Det gir dyrere togbilletter for de øvrige passasjerene og kan true totaløkonomien i togdriften.

I Europa har vi også sett at planer om enda en runde med nybygg og oppgradering for kortere reisetid vil melde seg kort tid etter at tre og en halv-timers-banen er ferdigbygd. En vellykket satsing må bety at nettet av høyhastighetsbaner også fungerer om tretti og femti år!

Norge må finne sin egen måte å bygge høyhastighetsbaner på. Men saktegående høyhastighetstog vil ikke bli et vellykket konsept. Det bør lederen for høyhastighetsutredningen si tydelig allerede nå.

Dette debattinnlegget, skrevet av forskningsleder Mekonnen Germiso, sto også på trykk i Aftenposten 11. august.

Hva mener du om høyhastighetstog? Hvor lang tid kan det bruke før du heller velger fly? Si din mening i kommentarfeltet under.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!