Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Ja til miljøskatt på flyreiser

5 millioner nordmenn flyr som om vi var 50 millioner. Framtiden i våre hender vil at vi skal betale 100 kroner mer for flybilletten til en grønn avgift som skal gå til utbygging av jernbane.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
5 millioner nordmenn flyr som om vi var 50 millioner. Framtiden i våre hender vil at vi skal betale 100 kroner mer for flybilletten til en grønn avgift som skal gå til utbygging av jernbane.

fly
Tall fra EUs statistikkbyrå Eurostat viser at mens den gjennomsnittlige EU-borger flyr 0,3 ganger innenriks i året, foretar hver nordmann 2,7 innenriksreiser i året. Nummer to på listen etter nordmenn, spanjolene, flyr 0,8 innenriksreiser i året. Nordmenn flyr også dobbelt så mye som svenskene.

Det betyr at rundt 5 millioner nordmenn flyr like mye innenriks som nesten 50 millioner EU-borgere, mener Framtiden i våre hender.


– Norge er et langstrakt land, og alternativene til fly er få. Derfor er det dessverre naturlig at vi velger fly. Det positive med disse tallene, er at de viser et svært godt passasjergrunnlag for lyntog mellom de største byene. Skal vi nå klimamålene, er det nødvendig å få passasjerer over fra fly til tog, sier Marit Kristine Vea, rådgiver i Framtiden i våre hender til Stavanger Aftenblad.

Tre norske flyruter er blant de 21 mest trafikkerte flyrutene i Europa, viser tallene fra Eurostat. Slik vil det fortsette hvis ikke det blir satt av mer penger til jernbanen i Nasjonal transportplan, mener Vea.

Vea mener norske politikere lenge har satset mer på fly enn på jernbane, og at det nå er på tide å snu.

- Avinor har gunstige rammevilkår, blant annet gir taxfree-ordningen både en belønning til flypassasjerene og inntekter som gjør flyplassavgiftene lavere. Nå er det på tide at flMarit fivh 1Marit Kristine Vea i Framtiden i våre hender slår et slag for grønne skatter.ytrafikken ilegges en grønn avgift som går til utbygging av jernbane, sier hun.


Derfor foreslår Framtiden i våre hender at det innføres en dedikert miljøsats på 100 kroner per reisende. Disse pengene bør være øremerket et fond som skal gå til utbygging av høyhastighetstog i Norge.

- Dette er veldig enkelt, og i Tyskland har man noe tilsvarende. Jeg tror de fleste er villige til å betale litt ekstra hvis det fører til at vi får et bedre alternativ, sier Vea.

- Vi må legge om til en politikk der forurenseren betaler. Derfor mener vi at det må være flere slike grønne skatter, så kan det heller kuttes i skatter på andre ting som på arbeid.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!