Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Flertall vil heller ta lyntog enn fly

Mellom 60 og 80 prosent vil heller reise med lyntog enn fly, ifølge en ny undersøkelse. – Disse tallene må få flere politikere til å få opp øynene for lyntog, sier Arild Hermstad.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Mellom 60 og 80 prosent vil heller reise med lyntog enn fly, ifølge en ny undersøkelse. – Disse tallene må få flere politikere til å få opp øynene for lyntog, sier Arild Hermstad.

hermstad-bensin-togArild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender, setter pris på undersøkelsen som viser at et flertall vil velge lyntog framfor fly. (Foto: Lillian Andersen)

Forutsatt at billettprisen holdes på nivå med fly eller tog, sier mellom 60 og 80 prosent av de spurte at de vil velge lyntog fremfor fly mellom byer i Sør-Norge. Det viser en undersøkelse som er gjennomført av konsulentfirmaet Atkins på oppdrag fra Høyhastighetsbaneutredningen, skriver Aftenposten.

– Disse tallene må få enda flere politikere til å få opp øynene for lyntog. Det haster med å endre samferdselspolitikken. Vi trenger raske tog som kan frakte folk mellom de største byene og være en seriøs utfordrer til flytrafikken, sier Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender.

Den nye utredningen støtter også Framtiden i våre hender i at passasjergrunnlaget for lyntog er til stede.

– Utredningen viser at det er et veldig stort passasjergrunnlag for høyhastighetstog i Norge. Vi ser at hvis det var høyhastighetstog i Norge i dag, ville en stor andel flypassasjerer bytte til slike tog, sier leder for utredningen, Tom Stillesby til Aftenposten.


Tallene bekrefter i stor grad erfaringer fra europeiske land hvor høyhastighetstog er i drift. Hvis reisetiden med tog er tre timer eller mindre, tar toget den desidert største markedsandelen. Høyhastighetsutrederne i Norge mener reisetiden mellom Oslo og byer som Bergen og Trondheim kan gjøres unna på 2 timer og 40 minutter. Det vil innebære hastigheter opp i 350 kilometer i timen. Men det er direktetog. For hvert stopp må man legge til fem minutter.

– Høyhastighetstog er et langt mer attraktivt reisemiddel enn fly. Det gir mulighet til arbeid og avslapning i løpet av reisen og det viktigste: Energiforbruket fra en slik togreise utgjør en tidel av energiforbruket som går med når folk velger fly, sier Arild Hermstad, som tidligere har blogget om temaet.

Han mener nå det er på tide at myndighetene innser dette.

Det legges opp til en vekst i flysektoren framover som er uforenlig med våre mål om utslippskutt. Vi må bygge raske jernbaner i stedet for flyplasser. Høyhastighetstog vil dessuten være et historisk løft for distriktene mellom de store byene. Togene kan stoppe flere ganger underveis. Det gjør ikke flyene, sier Hermstad.

Hele utredningen om lyntog skal være klar innen 1. februar 2012. Seks ulike strekninger skal kartlegges: Oslo–Trondheim, Oslo–Kristiansand–Stavanger, Oslo–Bergen, Bergen–Haugesund–Stavanger, Oslo–Stockholm og Oslo–Göteborg.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!