Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Derfor må det bygges lyntog i Norge

25. januar legges det fram en stor rapport om lyntog i Norge. Etter det må politikerne ta stilling til om dette er noe de ønsker å bygge i Norge. Vi teller ned med daglige argumenter for lyntog i Norge.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
25. januar legges det fram en stor rapport om lyntog i Norge. Etter det må politikerne ta stilling til om dette er noe de ønsker å bygge i Norge. Vi teller ned med daglige argumenter for lyntog i Norge.

tog-highspeed-taiwanFramtiden i våre hender jobber for at det snart skal bli mulig å ta lyntog i Norge i stedet for fly.

Miljø (18. januar):

Ja til lyntog i Norge fordi det er miljøvennlig. Lyntog gir vesentlig lavere utslipp av klimagasser enn både bil, fly og buss. Nordmenn flyr desidert mest innenriks i Europa, opp til ti ganger mer enn folk i sammenlignbare land. Dersom reisetiden med tog er rundt 2,5 timer vil 80-90 prosent foretrekke tog fremfor fly, viser stor undersøkelse.

Komfort (19. januar):

Ja til lyntog i Norge fordi det er raskt og komfortabelt. Reiser mellom Oslo og Bergen, Trondheim og Stavanger kan ta 2,5 timer, og vil være et langt mer behagelig alternativ enn både bil og fly. Se her for en oversikt over planlagte traseer og reisetider mellom byene i Norge.

Sikkerhet (20. januar)

Ja til lyntog i Norge fordi det er sikkert. Siden 1964, da de japanske høyhastighetstogene ble satt i drift, har det ikke vært noen store ulykker eller drepte. Det har det heller ikke vært på de franske lyntogene. Lyntog vil dessuten redusere antallet drepte i trafikken, ved å overføre passasjerer, gods og lastebiler fra vei til bane.

Distriktsvennlig (21. januar)

Ja til lyntog i Norge fordi det er distriktsvennlig. Med et moderne lyntognett blir distriktene knyttet sammen med sentrum på en helt ny måte, og det legges til rette for å jobbe og bo også utenfor storbyene. Lyntog vil bidra til å dempe presset på boligmarkedene i de store byene, og vil gjøre det betraktelig enklere å pendle.

Befolkningsvekst (22. januar)

Mesteparten av befolkningsveksten i Norge framover vil skje i de største byene. Byenes vekst og bedre økonomi betyr at flere mennesker kjøper en eller flere biler og reiser mer. I 2040 vil det bli en økning i lengre bil- og flyreiser på 30 prosent i forhold til i dag. Klimagassutslippene øker, og byene kveles av trafikk og luftforurensning. Disse problemene kan vi ikke veibygge oss ut av. Lyntog, i kombinasjon med en betydelig satsting på kollektivtransport i byene, er eneste løsning.

Næringslivet (23. januar)

Enorme mengder med gods kan flyttes fra vei til bane. Det er bra for miljøet, og for næringslivet, som er avhengig av et pålitelig transportsystem.

Flytransport (24. januar)

Nordmenn reiser desidert mest med fly i Europa. Mens en nordmann flyr 2,7 turer innenriks i løpet av et år, flyr nummer to på listen, spanjolene, 0,8 turer per år. Lyntog vil stjele en stor andel passasjerer fra flyselskapene, og det er nødvendig om vi skal nå klimamålene våre.


Her er stoppestedene i de forskjellige alternativene:

Oslo–Bergen, via Hallingdal: 2 timer, 6 min, 25 sek. Stopper i Oslo, Hønefoss, Geilo, Voss og Bergen

Oslo–Bergen, via Numedal: 2 timer, 14 min, 47, sek. Stopper i Oslo, Drammen, Kongsberg, Geilo, Voss og Bergen.

Oslo–Bergen, via Haukeli: 2 timer, 15 min, 51 sek. Stopper i Oslo, Drammen, Kongsberg, Rølda, Odda, Bergen

Oslo–Trondheim, via Gudbrandsdalen: 2 timer, 59 min, 21 sek. Stopper i Oslo, Gardermoen, Hamar, Lillehammer, Otta, Oppdal og Trondheim

Oslo- Trondheim, via Østerdalen: 2 timer, 11 min, 43 sek. Stopper i Oslo, Gardermoen, Elverum Parkway, Tynset og Trondheim

Oslo–Trondheim, via Gjøvik/Gudbrandsdalen: 2 timer, 35 min, 27 sek. Stopper i Oslo, Gardermoen, Gjøvik, Lillehammer, Otta, Oppdal og Trondheim

Oslo–Stavanger, via Haukeli: 2 timer, 27 min, 34 sek. Stopper i Oslo, Drammen, Kongsberg, Røldal, Haugesund og Stavanger.

Oslo–Stavanger, via Kristiansand: 3 timer, 2 min, 15 sek. Stopper i Oslo, Drammen, Porsgrunn, Arendal, Kristiansand, Mandal, Egersund, Sandnes og Stavanger

Bergen-Stavanger via Røldal: 1 time, 28 minutter, 51 sek. Stopper i Odda, Røldal, Haugesund, Stavanger

Bergen-Stavanger langs kysten: 1 time, 22 minutter, 17 sek. Stopper i Stord, Haugesund, Stavanger

Oslo–Stockholm via Lillestrøm: 2 timer, 46 minutter, 53 sek. Stopper i Oslo, Lillestrøm, Karlstad, Örebro, Västerås, Stockholm

Oslo–Göteborg: 1 time, 40 min, 22 sek. Stopper i Oslo, Sarpsborg, Trollhättan og Göteborg.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!