Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for etisk og miljøvennlig forbruk

To personer fra landsbyen Kucheipadar sitter arrestert med siktelser på i alt tolv punkter for sitt arbeid mot Norsk Hydros Utkal-prosjekt i India. Den groveste anklagen gjelder drapsforsøk. Samtidig har det vært hektisk kontakt mellom partnerne i Utkal, som ifølge indisk presse krangler om framdriften i prosjektet.
Tidsplanen for Utkal-prosjektet er endret, og Hydro vil ikke fatte investeringsbeslutningen sin før i år 2000. Dette betyr ytterligere utsettelser og forsinkelser på Hydros prestisjefylte bauxitt- og aluminaprosjekt, som opprinnelige skulle vært igangsatt allerede sommeren 1996.
PRESSENS FAGLIGE UTVALG UTTALER:
Leder:
Coalition for the the Charter on Safe Production of Toys (CCSPT) tilbakeviser de norske importørenes kommentarer på rapporten presentert i NorWatch nyhetsbrev 19/98. Rapportforfatteren May Wong sier at importørene skjuler seg bak dårlige unnskyldninger, og at de vestlige selskapene gjør lite for å forbedre standarden hos sine underleverandører. Utenriksminister Knut Vollebæk har bedt den norske ambassaden i Beijing om å se nærmere på problemstillingene rapporten reiser.
Greenpeace har fulgte opp Norwatchs utspill om kinesisk-produserte leker ved å påpeke den helsefare de kjemiske stoffene ftalater kan påføre brukere av leketøy, blant annet leverskader, leverkreft og hormonforstyrrelser.
NORAD får kraftig kritikk for å ha gitt økonomisk støtte til utbyggingen av et kaianlegg i Vietnam som delvis er eid av Norsk Hydro. Årsaken er at bistandsmidlene er gitt uten at det har blitt foretatt en fullstendig miljøkonsekvensanalyse av havneprosjektet, til tross for at det innebærer ødeleggelser av den sårbare mangroveskogen i landet. Eksperter betegner dette som "ekstremt uansvarlig". NORAD på sin side går god for vurderingene de gjorde før støtten ble gitt.
NorWatch nyhetsbrev tar i dette nummer for seg arbeidsforholdene innen leketøybransjen i Kina, basert på en fersk rapport fra Coalition for the Charter on the Safe Production of Toys (CCSPT). Ifølge rapporten er tilstanden langt fra tilfredsstillende, og viser at mange av norske barns leker er produsert under uverdige forhold.
Arbeidsforholdene ved 12 fabrikker i Kina som produserer leker for det vestlige markedet blir gjennomgått i en ny rapport fra Hongkong. Rapporten konkluderer med at kjente merkevarer som Barbie, Chicco og Fisher Price produseres under forhold som er høyst umenneskelige og uverdige, og også i strid med det kinesiske lovverket. Det samme gjelder "gratis-leker" fra McDonald's og Nestlé. NorWatch har undersøkt det norske leketøymarkedet, og har funnet de fleste produktene i butikkene her hjemme.
NorWatch har undersøkt det norske leketøysmarkedet og funnet igjen lekene fra de 12 omtalte fabrikkene. Vi har snakket med fire av importørene av de lekene som rapporten fra Coalition for the Charter on the Safe Production of Toys (CCSPT) omtaler. Importørene sier at rapporten ikke stemmer overrens med deres egen informasjon omkring arbeidsforholdene, men framholder allikevel at mye kan, og bør gjøres på dette området. LOs reaksjon på rapporten er at den viser den "elendige tilværelsen" til kinesiske leketøysarbeidere.
Under et besøk i Kashipur den 16. november, ble delegasjonen fra Utkal-prosjektet angrepet av lokalbefolkning fra landsbyen Kucheipadar. Mr. Otta, som er prosjektleder i Utkal fikk juling, og tre ansatte i Norsk Hydro ble tatt med til Kucheipadar mot sin vilje. En meningsmåling som nylig er gjennomført i området, viser et flertall på 92% mot utbyggingsplanene.