Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Papirfabrikken i Sing Buri får ikke lov av myndighetene å slippe ut noe avløpsvann til elva. I stedet slippes vannet ut i fordampingsanlegg, der vannet fordamper i stedet for å skylles vekk.

Norsk Hydro planlagger å investere i en kaliumgruve nordøst i Thailand, for å sikre råvaretilgang til sin gjødselproduksjon.

- Dette blir den reneste gruvedrift du kan tenke deg. Den vil ikke ha noen negative konsekvenser for landsbyene, sier sjefsgeolog Keith Crosby. Han ser ikke grunn til å informere de som driver landbruk i området, før alle avtaler med investorene er ferdig underskrevet. Og miljøkonsekvensanalysen er hemmelig.

Det norske gruveselskapet Mindex har skapt en Alta-lignende konflikt på den filippinske øya Mindoro. Selskapets planlagte og høyt profilerte nikkelprosjekt har mobilisert en bred koalisjon av motstandere. De frykter tvangsflytting, forurensing og ødeleggelse av livsgrunnlaget for urinnvånere, bønder og fiskere. Prosjektet inkluderer gruvedrift i form av åpne dagbrudd og utslipp av flere millioner tonn avfall i havet hvert år. Motstandere har organisert demonstrasjoner, underskriftskampanjer og direkte aksjoner, mens Mindex mener prosjektet vil føre til stor velstandsøkning og inntekter til øya.
Mindex har strødd om seg med gaver og penger i en fase hvor de sårt trenger lokal støtte til sitt planlagte nikkelprosjekt i Oriental Mindoro. Politikere på alle nivåer i provinsen har mottatt klokker, lokalpolitikere har fått betalt studiereiser, skjønnhets- og sangkonkurranser har blitt sponset, og journalister har blitt lokket med penger for å skrive pent om selskapet. Ren bestikkelse og lovbrudd, mener motstanderne, mens Mindex viser til at det er slik det er i Filippinene.
Urbefolkningsorganisasjonene i området hvor Mindex har konsesjon, var alle imot selskapets planlagte gruvedrift. Men tidligere i år ble den nye organisasjon Kabilogan dannet, som er positiv til prosjektet. Ikke så rart, mener kritikerne; urinnvånere som er medlem av Kabilogan har fått pengestøtte, sosiale goder - og armbåndsur.

Det hender mennesker uttaler seg mot bedre viten. Slikt skjer.

Vi skal være blant de første til å trekke på skuldrene over at Regjeringen ikke har oppnådd målsetningen om å la den norske bistanden øke til en andel på 1% av bruttonasjonalinntekten (BNI). Kvalitet fremfor kvantitet i bistand har etter hvert blitt et klisjefylt krav. Ikke desto mindre er det nødvendig å gjenta frasen, etter å ha lest NORADs årsrapport for 1998.
Planene for vannkraftutbygging på Kunene-elva på grensen mellom Namibia og Angola trekker i langdrag.
Stålvareprodusenten Einar Øgrey AS fra Søgne startet i 1987 et selskap i Sri Lanka sammen med en lokal partner. Alloy Fabricators International har slitt i økonomisk motbakke, og overlevd takket være velvilje fra NORAD og Einar Øgrey AS. De norske interessentene har gått langt for å holde liv i bedriften med økonomisk hjelp, som stikk i strid med norsk praksis ikke tillater fagforeninger.
I rapporten Summa Sumatra, om norske bidrag til avskoging på Sumatra,  satt vi spørsmålstegn ved Norads lån til Dynos trelim-produksjon på øya. Indonesia er verdens største eksportør av kryssfiner, laget av regnskogstømmer. Samtidig finansierer Norad blant annet gjenplantingsprosjekter samme sted.
I frihandelssonen Katunayake, like nord for hovedstaden Colombo i Sri Lanka, trykker det norskeide selskapet New Life Literature bibler og annen kristen litteratur. Siden selskapet ble startet i 1984, har det levert kristen litteratur til alle verdenshjørner, og til en svært lav pris. Baksiden av medaljen er fagforeningsforbud, og spesialavfallet heller selskapet ubehandlet ut i vasken.
Hos A.J. Fishing Industries Ltd i Katunayake frihandelssone produseres 90% av linene som brukes i Lofot-fisket. Her blir NorWatch høflig, men bestemt nektet å ta bilder og får heller ikke se nærmere på arbeidsforholdene på fabrikken. Administrerende direktør Terje Sandvik sier bedriften betaler gode lønninger og ellers følger retningslinjene fra Board of Investment (BOI). Fagforeninger er ikke tillatt hos den norske fiskeutstyrsprodusenten. Sandvik insisterer på at det er BOI, og ikke hans bedrift, som har innført fagforeningsforbudet.