Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Mustad innrømmer at de i alle år har gravd ned kjemikalier uten forsvarlig behandling ved sin fabrikk i Filippinene. Nå har selskapet satt i gang prosessen med å rydde opp i avfallsproblematikken. - Det ligger i bransjens natur at vi er avhengig av å ta vare på miljøet, sier Mustad-sjefen i Norge.
Nærings- og handelsminister Lars Sponheim ble nylig utfordret til å reise til kommunen Kashipur i Orissa, India. Bakgrunnen er at NHD er største aksjonær i Norsk Hydro. Bak utfordringen står Framtiden i våre hender og Strømmestiftelsen. Organisasjonene håper et besøk fra statsråden kan øke forståelsen for hva konflikten om Utkal Alumina går ut på.
Etter en årelang og bitter konflikt med lokalbefolkningen i delstaten Orissa, har Utkal Alumina nå lagt om strategien. En ny, humanitær stiftelse skal bedre selskapets rykte lokalt, gjennom støtte til jordutvikling og etablering av et moderne legekontor. Men Ravi Pragada i nettverket Mines, Minerals & People er svært skeptisk til den nye stiftelsen, som er kontrollert av selskapet.
Nok en gang har Norsk Hydros kontroversielle gruveprosjekt i Orissa i India blitt utsatt. Opprinnelig skulle investeringsbeslutning fattes sommeren 1996. Gjentatte ganger har både dato for investeringsbeslutning og anleggsstart blitt skjøvet ut i tid. Prosjektet har møtt stor lokal motstand og eierne har kranglet seg imellom. Nå er planene utsatt enda en gang. Investeringsbeslutning er nå satt til år 2001.
Norske multinasjonale selskaper ser seg tjent med å holde seg med store og profesjonelle informasjonsavdelinger. Disse har som oppgave å spre selskapenes gladnyheter til aksjemarkedet, berolige omverdenen når ting går tungt, og forøvrig forme det inntrykket opinionen har av selskapet.
Utenriksdepartementet arbeider med en evaluering av de såkalte "blandede kreditter". Disse kredittene har blitt gitt over NORADs budsjetter, og er brukt i finansiering av industri- og infrastrukturtprosjekter i utlandet der norske bedrifter deltar.
Den prestisjetunge utbyggingen av feltene Azeri/Chirag i Kaspihavet risikerer å bli utsatt, melder den internasjonale oljeavisen UpStream. Statoil deltar som nest største partner i det internasjonale konsortiet AIOC, som er operatør for feltene. Utbyggingen har særlig vært i søkelyset på grunn av problemene med å finne en egnet tras‚ for en rørledning som skal frakte oljen fra Kaspihavet og ut til de vestlige markedene. Men Azeri/Chirag er også omstridt på grunn av en tvist mellom Aserbajdsjan og Turkmenistan om hvem som har eiendomsretten til oljen. Saken er tidligere omtalt i NorWatch-rapporten "I gode hender? - en uautorisert helse,- miljø- og sikkerhetsrapport for Statoils utenlandsetableringer".
I NorWatch 3/98 skrev vi om Kværners våpenselskap Techno Arms i Sør Afrika. Techno Arms har patent på en type automatisk pumpehagler som også kan brukes til å avfyre granater, og på en ny type maskinpistol med innebygget lyddemper. Da NorWatch sist skrev om selskapet, lå de i forhandlinger med Sierra Leone (som er under våpenboikott av FN) om en håndvåpenleveranse til om lag 230 millioner norske kroner.
Rekeoppdrettsnæringen, som allerede har ødelagt store deler av mangroveskogene i Thailand, brer seg nå innover landet. Ved å tømme saltvann i rismarkene sine og sette ut reker, kan lykkejegere tjene gode penger før rismarkene etter noen år blir ubrukelige til både reker og risdyrking. Oppdrett i innlandet er forbudt, men den Røkke-eide Frionor-fabrikken i Thailand kjøper store mengder oppdrettsreker uten å ta hensyn til hvor de er produsert. Etter svensk kritikk slutter Frionor å selge rekene til daglivarebutikker i Skandinavia, men leverer fortsatt til norske restauranter, og til markeder i andre land.
Halvparten av de om lag 300 ansatte ved Frionor Thailand mottar minstelønn på 162 baht (35 kroner) dagen. De har ikke fått en baht i lønnspålegg siden september 1997, mens inflasjonen i samme periode har vært på om lag 15 prosent som følge av finanskrisen i Asia. De ansatte har ingen fagforening.
Norske Skogs investering i avispapirfabrikken i Sing Buri i Thailand blir jevnlig omtalt som en økonomisk suksess i norske aviser. Men finanskrisen som gjorde det mulig for Norske Skog å tjene  gode penger i Asia, har gjort det mye vanskeligere å klare seg økonomisk for de ansatte på minstelønn, og bortsett fra et engangsbeløp har de ikke fått nyte godt av Norske Skogs økonomiske suksess. I stedet for å diskutere lønn med de ansatte, antyder den nye norske ledelsen at det kan bli aktuelt å redusere bemanningen.
Papirfabrikken i Sing Buri får ikke lov av myndighetene å slippe ut noe avløpsvann til elva. I stedet slippes vannet ut i fordampingsanlegg, der vannet fordamper i stedet for å skylles vekk.