Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

En økende mengde norske skip ender sine dager på strendene i Bangladesh for opphugging. Illevarslende rapporter om livsfarlige arbeidsforhold og store skader på det lokale miljøet har tidligere kommet fra liknende virksomhet i India. NorWatch reiste i desember til Bangladesh for å undersøke forholdene der. Resultatet kan leses i rapporten "Til knes i søla".
Mindex skriver i et brev til biskop Gunnar Stålsett at de er skuffet over at han ukritisk har adoptert beskyldninger mot selskapets nikkelprosjekt på den filippinske øya Mindoro. Det norske gruveselskapet mener at deres prosjekt vil bli sosialt og miljømessig fullt ut akseptabelt, og at biskopen bør være på vakt slik at han ikke blir misbrukt av "koalisjoner av venstreradikale ekstremister" som NorWatch angivelig er en del av.
Først da NorWatchs avsløring av Mustads trygdesvindel i Filippinene (se NorWatch nr. 13/99) nådde norsk presse, ble det fart på selskapets samvittighet.
Verdier for minst 140 milliarder rupiah (152 millioner kroner) gikk tapt da sinte landsbybeboere tente på hundretusenvis kubikkmeter med trevirke og utstyr på fabrikkområdet til cellulosegiganten PT Tel i Indonesia rett før nyttår. Ledelsen ved det kontroversielle selskapet, som Kværner har levert utstyr til for hundrevis av millioner kroner, permitterte 860 arbeidere etter opprøret. Noen dager etter sabotasjen, som fant sted da produksjonen skulle starte opp ved det nye anlegget, fant sikkerhetsvakter fire molotov cocktail bomber i boligområdet til arbeiderne.
Lorentzen-selskapet Aracruz Celulose i Brasil møter sterk motbør mot selskapets forsøk på å få deler av sine eukalyptus-plantasjer miljøsertifisert. En bred allianse av organisasjoner og personer fra alle samfunnslag i delstatene hvor Aracruz Celulose driver plantasjene, har i første omgang klart å utsette prosessen med miljøsertifiseringen.
Årets julepresang heter "Handlingsplan for menneskerettigheter". Den er fra regjeringen, og den er adressert til NHO.
Den første og eneste norskproduserte dykkerklokken skulle ha befunnet seg på utstilling hos Norsk Oljemuseum. Den kunne utgjort et midtpunkt i en illustrasjon over de vanskelige arbeidsforholdene til nordsjø-dykkerne i årene før det ble stilt helse- og sikkerhetskrav til denne farlige virksomheten. I dag befinner klokken seg på havbunnen utenfor kysten av Bombay i India. Det som skulle vært en gave til Norsk Oljemuseum, ble i stedet "dumpet" i et fattig land med slappere sikkerhetskrav.
Tupinikim- og Guarani-indianerne har offentliggjort et brev hvor de slår fast at kampen for å få tilbake landområder fra Lorentzen-selskapet Aracruz Celulose ikke er over. I brevet erklærer de at avtalen de inngikk med selskapet i 1998 ble tvunget på dem i en situasjon hvor tungt bevæpnet brasiliansk politi hadde omringet deres landsbyer. Indianerne har brukt deler av erstatningssummen som Aracruz Celulose måtte ut med til selvbergingsaktiviteter. Men inflasjonen har spist opp mye av pengene og indianerne krever reforhandlinger av avtalen.
Det norskeide ferieparadiset Club KonTiki på den lille øya Mactan i Filippinene har i tre år nektet å underskrive den kollektive tariffavtalen som arbeiderne og ledelsens advokat forhandlet fram i 1996. Ifølge fagforeningen svarer ikke ledelsen en gang på henvendelser, og arbeiderne har tatt ut varsel om streik.
Filippinske representanter for en bredt sammensatt allianse mot gruveselskapet Mindex sitt planlagte nikkelprosjekt på den filippinske øya Mindoro, utfordret under sitt Norgesbesøk aksjonærer til å trekke seg ut av det norske selskapet. Filippinerne hadde også en rekke møter med fagorganisasjoner, kirken, pressen og miljøbevegelsen for å samle støtte til sitt krav om at Mindex skal skrinlegge prosjektet, som møter massiv motstand lokalt.
Nærings- og handelsdepartementet reiser på tur til Iran i november for å se om de kan åpne noen dører for næringslivet. Statens egne gullgutter, Statoil, Norsk Hydro og Telenor har meldt seg på for en guidet tur, i det som kan synes som et jomfruelig og fruktbart marked.
Gruveselskapet Mindex hevdet nylig at 100.000 underskrifter er samlet inn til støtte for selskapets nikkelprosjekt på den filippinske øya Mindoro. Nå viser det seg at mange ga sin underskrift til det de trodde var en protest mot det norske gruveselskapets planer eller til helt andre formål. Nylig vedtok ordførerne fra samtlige kommuner i provinsen en felles resolusjon som krever at prosjektet skrinlegges. Rapporter om demonstrasjoner mot Mindex kommer stadig, mens en Mindex-finansiert urbefolkningsorganisasjon har inngått en avtale med det norske gruveselskapet til fordel for gruveprosjektet.