Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for etisk og miljøvennlig forbruk

Planene for vannkraftutbygging på Kunene-elva på grensen mellom Namibia og Angola trekker i langdrag.
Stålvareprodusenten Einar Øgrey AS fra Søgne startet i 1987 et selskap i Sri Lanka sammen med en lokal partner. Alloy Fabricators International har slitt i økonomisk motbakke, og overlevd takket være velvilje fra NORAD og Einar Øgrey AS. De norske interessentene har gått langt for å holde liv i bedriften med økonomisk hjelp, som stikk i strid med norsk praksis ikke tillater fagforeninger.
I rapporten Summa Sumatra, om norske bidrag til avskoging på Sumatra,  satt vi spørsmålstegn ved Norads lån til Dynos trelim-produksjon på øya. Indonesia er verdens største eksportør av kryssfiner, laget av regnskogstømmer. Samtidig finansierer Norad blant annet gjenplantingsprosjekter samme sted.
I frihandelssonen Katunayake, like nord for hovedstaden Colombo i Sri Lanka, trykker det norskeide selskapet New Life Literature bibler og annen kristen litteratur. Siden selskapet ble startet i 1984, har det levert kristen litteratur til alle verdenshjørner, og til en svært lav pris. Baksiden av medaljen er fagforeningsforbud, og spesialavfallet heller selskapet ubehandlet ut i vasken.
Hos A.J. Fishing Industries Ltd i Katunayake frihandelssone produseres 90% av linene som brukes i Lofot-fisket. Her blir NorWatch høflig, men bestemt nektet å ta bilder og får heller ikke se nærmere på arbeidsforholdene på fabrikken. Administrerende direktør Terje Sandvik sier bedriften betaler gode lønninger og ellers følger retningslinjene fra Board of Investment (BOI). Fagforeninger er ikke tillatt hos den norske fiskeutstyrsprodusenten. Sandvik insisterer på at det er BOI, og ikke hans bedrift, som har innført fagforeningsforbudet.
I frihandelssonene på Sri Lanka har fagforeninger vanskelige forhold, og motarbeides av det statlige investeringsrådet Board of Investment (BOI). NorWatch har besøkt fire norske bedrifter som er underlagt BOI sitt regelverk, og tre av dem praktiserer fagforeningsforbud. To av bedriftene har mottatt støtte fra NORAD, som nå har skjerpet retningslinjene på dette området. LO mener at det er lite klokt av NORAD å gi støtte til bedrifter som hindrer arbeidsfolk i å organisere seg.

Den norskeide gartneribedriften Green Farms er i likhet med mange andre norske bedrifter i landet underlagt regelverket til Board of Investment, som motarbeider organisasjonsretten til arbeiderne. Administrerende direktør Arne Svinningen mener derimot at fagforeninger er en god ting for bedriften, og om lag 95% av arbeiderne i selskapet er organisert. Uten at det er spesielle krav om det fra myndighetenes side, har Green Farms de siste årene satset kraftig på å forbedre miljøprofilen sin, men den er sprikende, og i planteproduksjonen benytter de seg av flere sprøytemidler som er forbudt i Norge av hensyn til miljø og helse.

Quilombo-familier som NorWatch har besøkt i den brasilianske delstaten Espirito Santo anklager Lorentzen-selskapet Aracruz Celulose for å ha forårsaket at tre av deres sønner døde av forgiftning på grunn av selskapets bruk av plantevernmidler i 1994. Ifølge de etterlatte og en lokale fagforening ble dødsfallene aldri etterforsket på en ordentlig måte. Lorentzen-selskapet benekter på sin side muligheten for at plantevernmidler er årsaken til dødsfallene, og henviser til dødsattestene for to av guttene og obduksjonsrapporten for den tredje gutten. Disse dokumentene beviser imidlertid ikke at forgiftning er utelukket, ifølge Statens Rettstoksikologiske Institutt i Oslo, som har gjennomgått materialet.
Den ecuadorianske miljøorganisasjonen Accion Ecologica kritiserer gullgruveselskapet Ecuanor ASA for å leie inn paramilitære i konflikten med lokale gullgravere på et konsesjonsområde i det sørlige Ecuador. Styreformannen i Ecuador innrømmer at selskapet har væpnede vaktstyrker, og sier konflikten "har et ekstremt høyt innhold av økonomiske interesser". Åtte organisasjoner i Ecuador har nylig gått sammen om et protestskriv om Ecuanors virksomhet til statsminister Kjell Magne Bondevik.
NorWatch publiserte i begynnelsen av mai rapporten Summa Sumatra. Rapporten tar for seg til sammen 11 prosjekter med norsk deltakelse som bidrar til avskoging på den indonesiske øya. Indonesia ligger i dag på verdenstoppen når det gjelder årlig avskoging, og blant Indonesias syv regioner er Sumatra hardest rammet.
Regjeringen la i revidert nasjonalbudsjett fram sine forslag til endrete retningslinjer for Statens Petroleumsfond. Dette skulle oppfylle de krav som er framsatt fra en rekke hold, samt også fra en del av regjeringens egne medlemmer da de satt i opposisjon.
Aker RGI varsler salg av Scancem. Kværner varsler salg av Pulp & Paper og Energy. NorWatch blir neppe, og dessverre ikke, arbeidsløse av den grunn. Men blir verden et bedre sted å være?