Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Nok en gang meldes det om voldelige sammenstøt om Norsk Hydros kontroversielle gruveprosjekt i India, denne gang mellom landsbyer med ulike interesser, kontraktsarbeidere og politi. Den indiske bistandsorganisasjonen Agragamee sier de fortsatt lider under sanksjoner fra myndighetene etter å ha engasjert seg i saken. Og landsbybeboere har nylig jaget kontraktsarbeidere ut av dalføret der selskapet vil anlegge aluminafabrikk.
Gasskraftutbyggeren Industrikraft Midt-Norge, som opprinnelig hadde en avtale om kjøp av CO2-kvoter fra selskapet Tree Farms' treplantasjer i Uganda og Tanzania, har nå krevd å få Uganda-prosjektet ut av porteføljen. Årsaken er ifølge administrerende direktør i Tree Farms alt bråket NorWatchs rapport "Keiserens nye trær" har forårsaket. Tree Farms-direktøren har på sin side gått til media og spredd rykter om at NorWatch skal ha bestukket personer i Uganda for å få ønskede meninger inn i rapporten.
Den norske familiebedriften Neptun Toys sitter på patentrettighetene til en såkalt "dykkehai" som FIVH-grunnlegger Dammann har funnet opp. For å sette leken i produksjon gikk de til det amerikanske leketøyselskapet Safari Ltd, som slo fast at plastleken måtte produseres i Kina, selv om Neptun Toys gjerne så at produksjonen foregikk andre steder. Haien produseres nå på Happy Crafts i Sør-Kina, en av de 12 fabrikkene som tidligere har blitt kritisert for elendige arbeidsforhold. Ingenting tyder på at forholdene ved fabrikken har bedret seg. Neptun har håp om å påvirke arbeidsforholdene i positiv retning, men aksepterer det generelle forbudet mot frie fagforeninger i landet.
Til tross for kraftig vekst i den kinesiske økonomien, har flere store elektrisitetsprosjekter i landet problemer med å finne avsetning for den produserte strømmen. Nå fører usikkerhet omkring lønnsomheten til utsettelse av børsnotering av selskapet bak Tre Kløfter-prosjektet. Samtidig felles knallharde dommer over de som har puttet penger fra utbyggingen i egne lommer.
Ett år etter at det norske miljøteknologifirmaet Oceanor trakk seg ut av sitt engasjement i Seawatch-prosjektet i Indonesia, har prosjektets indonesiske leder kontaktet NorWatch med følgende budskap: På grunn av mangel på reservedeler og oppfølging fra Oceanor holder hele det NORAD-støttede prosjektet på å gå i vasken. Av 12 Seawatch-bøyer som skulle plasseres ut i havområdene, er det kun en som faktisk er utplassert. Den ligger rett utenfor prosjektkontoret i Jakarta.
-Norske bedrifter tror jeg har veldig mye positivt å bidra med, ikke minst i kraft av holdninger og standarder på menneskerettighets- og miljøarbeidet, uttalte vår nye bistandsminister, Anne Kristin Sydnes, til siste nummer av Bistandsaktuelt.
De norske selskapene Tree Farms og Norwegian Afforestation Group har for en slikk og ingenting leid store landområder i Uganda. Her planter de hurtigvoksende treslag som ved siden av å gi inntekter ved salg av trevirke, etter planen også skal gi inntekter ved salg av CO2-kvoter til industrikonsern i Norge. NorWatchs undersøkelser av prosjektene, som foreligger i den nye rapport "Keiserens nye trær", reiser imidlertid svært kritiske spørsmål til virksomheten som minner om en ny form for kolonialisme. Spesielt ille er prosjektet til Tree Farms som kan føre til at tusener av bønder og fiskere mister sitt livsgrunnlag.
Den britiske Junior Foreign Office Minister, John Battle, gikk nylig til angrep på det britiske oljeselskapet Premier Oil, for dets engasjement i det burmesiske Yetagun-prosjektet.
Regjeringen Stoltenberg kom til makten ved å felle en annen regjering på en miljøsak for første gang i historien. Regjeringen vi nå har fått, er ikke bare en gasskraftregjering. Det er en regjering for hele næringslivet.
Scancem International, tidligere et selskap i Aker RGI, er i ferd med å etablere seg i Bangladesh, med drahjelp fra både Norad og Norfund, som har en eierandel på 25% i selskapet. Sementen henter de fra øyperlen Langkawi i Malaysia. Scancem ser lyst på framtida i Bangladesh, men er det på denne måten norske bistandsmidler bør benyttes?
Norske bistandsmyndigheter har måttet tåle mye kritikk for sitt engasjement for norsk næringsliv de seneste årene. Mange har stilt spørsmålstegn ved hvem det er bistanden er til for, den fattige delen av verden eller norske aksjonærer. Den nylig avgåtte regjeringen, med bistands og menneskerettighetsminister Hilde Frafjord Johnson i spissen, tok tak i problemstillingen, og forsøkte i noen grad å vri bistanden vekk fra næringslivet. Samtidig innførte de null-toleranse prinsippet, i forhold til korrupsjon. Korrupsjon er, enten en velger å kalle det smøring, økonomisk oppmuntring, eller returprovisjon, et utbredt virkemiddel i mange land norsk næringsliv engasjerer seg i med støtte fra det norske bistandsbudsjettet.
Handel med CO2-kvoter kan minne om en gammeldags avlatsordning, hvor den rike kan kjøpe seg ut av ubehagelighetene. NorWatch kom for litt siden over en annen, litt pussig avlatsordning.