Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

(Foto: istockphoto.com)
Hvis Oljefondet skal ivareta etikk- og bærekraftshensyn i framtiden, må styringen av fondet radikalt legges om. Det slår en ny rapport, skrevet for Framtiden i våre hender og andre organisasjoner, fast.

- Mens svenskene tar konsekvensene av klimaendringene og Paris-avtalen, velger det norske oljefondet å øke investeringer i fossilgiganter som Shell, Chevron og Exxon. Det er pinlig for Norge, sier Ingrid Stolpestad, fagrådgiver i Framtiden i våre hender.

Milliarder av nordmenns sparepenger kan kobles til palmeoljeselskaper som ødelegger regnskog og forårsaker skogbranner i Indonesia. 

Arbeiderpartiet, i likhet med regjeringspartiene, ønsker ikke å åpne for at Oljefondet skal kunne investere langt mer i fornybar energi enn det som er mulig med dagens investeringsmandat. – Både overraskende og svært skuffende, mener Framtiden i våre hender.

Forbrukerrådet og Framtiden i våre henders bankguide har mobilisert mange forbrukere. Nå utvides rangeringen til å gjelde flere banker.

Mutang Urud vokste opp i Borneos regnskog som i dag er 90 prosent ødelagt. Mutang er i Norge for å sørge for at norske banker trekker seg ut av palmeoljeselskaper som truer med å ødelegge de siste restene av regnskogen på Borneo.

 

Her kan du se hvordan din bank investerer i palmeolje og gruver på verdens tredje største øy.

Sist uke solgte DNB seg ut av oljerøret Dakota Access Pipeline i USA. Alle norske banker har nå trukket seg ut. Våre medlemmer og engasjement fra forbrukere har vært avgjørende. Tusen takk!

- Tiden er inne for å la Oljefondet investere direkte i fornybar energi, mener Framtiden i våre hender, WWF Verdens naturfond, Kirkens Nødhjelp og Greenpeace Norge. Ekspertenes råd er krystallklart: det er både god butikk og bra for klimaet.

Her finner du selskapene som bør kastes ut eller granskes for uakseptable utslipp av klimagasser.

Kanadisk oljesanutvinning. Fort McMurray, Alberta. (Foto: Kris Krüg / CC / Flickr)

I Nord-Amerika står klimakampen mellom oljeutvinning og kraftig vekst i fornybar energi. Norske banker har investert milliarder av kroner i en oljeboom som truer verdens klimaboom.

Demonstrasjon mot oljerørledningen Dakota Access. (Foto: Peg Hunter / CC / Flickr)
Norges største bank har i to runder villedet et norsk og internasjonalt publikum.
Oljefondets klimakriterium ble iverksatt i 2016 etter vedtak i Stortinget. Likevel har fondets andel i fossil energi økt med 50 milliarder kroner. Investeringer i de ti største fornybarselskapene går ned.

I Canada foregår en massiv utbygging av svært klimaskadelig tjæresand. Norske bankkunder og Oljefondet bidrar med 116 milliarder til tjæresandselskaper.

Han er leder for oljefondets etikkråd og skal holde 9000 selskap under oppsyn: «Effekten av arbeidet er like mye endret adferd, som utestenging av flest mulige verstinger».