Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Seminar og dokumentarpremiere: Norske banker i Borneo?

5. april inviterer vi til to arrangement, seminar hos Fritt ord og dokumentarpremiere på Vika kino.

5. april inviterer vi til to arrangement, seminar hos Fritt ord og dokumentarpremiere på Vika kino.

 

Lansering av rapport, og seminar om de norske forbindelsene til brudd på urfolksrettigheter i Borneo.

Onsdag 5. april, kl. 10.00–12.00

Sted: Fritt Ord, Uranienborgveien 2, Oslo
NB: Påmelding på e-post: registrering@frittord.no 

Den nye rapporten fra Framtiden i våre hender og Forbrukerrådet ser på fem norske banker som har investert i selskaper som anklages for brudd på urfolks rettigheter på Borneo. Undersøkelsen ser på bankenes investeringer, og i hvilken grad de ulike bankene har forsøkt å påvirke selskapenes virksomhet. Det vil også bli lansert en undersøkelse av Oljefondets investeringer i de samme selskapene.

Ødeleggelsen av Borneos regnskoger har blitt kalt for en av vår tids største miljøforbrytelser, og den er et nedslående eksempel på hvordan korrupsjon og maktmisbruk kan ramme mennesker og natur. 

På seminaret får vi møte en representant for Borneos urfolk, journalistene, norske politikere og representanter fra norske banker og Oljefondet.

Les mer om seminaret nederst i saken eller klikk her.
 
(Arrangører: Fritt Ord, Etisk bankguideFramtiden i våre henderForbrukerrådetSant & Usant )


2. Premiere på dokumentaren ”The Borneo Case” på Vika kino:

Onsdag 5. april 2017 kl. 18.00–20.00

Arrangementet er gratis, men man må ha billett.
Billetter fås med påmelding til: marion@santogusant.no

Filmens hovedpersoner Clare Rewcastle Brown og Mutang Urud vil være til stede.


Filmskaperne bak the Borneo Case, Erik Pauser og Dylan Wiliams, har fulgt en gruppe aktivister som arbeider for å bevare det som er igjen av regnskogen på Borneo.  Mutang Urud, som vokste opp på Borneo, Clare Rewcastle Brown, en engelsk journalist som startet den private radiostasjonen Radio Free Sarawak sammen med Dayak DJ, og en sveitsisk historiker. Gruppen av aktivister som lever i konstant fare, tar en stor risiko når de avslører handlingene som har ført til «den største miljøkriminalitet i vår tid» - ødeleggelsen av 90 % av Borneos 130 millioner år gamle regnskog. Mens skogen nesten er forsvunnet, er den nye trusselen konstruksjonen av 12 megadammer som kan utradere resten av skogen og tvinge nær 50 000 mennesker til å flykte fra sine landområder.

Clare Rewcastle Browns innsats for å avdekke korrupsjon har brakt henne inn på Forbes’ liste over verdens 50 viktigste ledere.

Mutang Urud ledet den første motstanden mot tømmerhogst i 1980-årene. Etter å ha organisert blokader og masseprotester reiste Mutang rundt i hele verden for å snakke for FN og større internasjonale forum. Da han kom tilbake til Borneo, ble han fengslet og torturert før han omsider flyktet til Canada. Filmskaperne følger han tilbake til Borneo etter 20 år i eksil.

Arrangører: Fritt Ord, Etisk bankguide, Framtiden i våre hender, Forbrukerrådet, Fivas, Regnskogfondet, Little Sister Impact & Distribution, Sant & Usant
Arrangementet er gratis, men man må ha billett. Billetter fås med påmelding til: marion@santogusant.no


Mer om seminaret hos Fritt ord:

På seminaret får vi møte en representant for Borneos urfolk og britiske Clare Rewcastle Brown, den undersøkende journalisten som har identifisert koblingene mellom avskogning, ledende politikere og internasjonale banker i verdens største finansskandale – 1MDB. Norske politikere og representanter fra norske banker og Oljefondet vil diskutere hva det innebærer å utøve ansvarlig eierskap, og hva som kan gjøres for å påvirke situasjonen.

Vi vil vise et klipp fra den internasjonale dokumentarfilmen The Borneo Case, som er laget av Erik Pauser og Dylan Williams i Amp film. Eirin Gjørv i Sant & Usant er norsk co-produsent. Filmen har bred internasjonal finansiering og distribusjon, og den har fått produksjonsstøtte av Fritt Ord.

Knut Olav Åmås, direktør, Fritt Ord

Mutang Urud fra Sarawak på Borneo ble arrestert tidlig på 1990-tallet for sin medvirkning i protester mot avskogning på hans tradisjonelle mark.

Clare Rewcastle Brown er en britisk journalist som har fått stor internasjonal oppmerksomhet gjennom sine undersøkelser av korrupsjon på Borneo.

Pia Gaarder, Prosjektleder for Etisk bankguide og leder av etikk- og næringslivsavdelingen, Framtiden i våre hender presenterer «Fair Finance Guide Norway Case Study: The Role of Norwegian Banks in the Borneo Crisis» og «The Borneo Case and The Norwegian Oil Fund»

Paneldiskusjon med politikere og banker - Oljefondet er også invitert

Hans Olav Syvertsen, leder av finanskomiteen på Stortinget, med flere.
Lettere lunsjservering

NB: Påmelding på e-post: registrering@frittord.no

 

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!