
Skyhøye verdier av skadelige miljøgifter
Vi smører skadelige miljøgifter rett i ansiktet, viser vår nye kosmetikktest. Flere produsenter har ikke fjernet stoffene, selv om de ble advart i 2018.

Vi smører skadelige miljøgifter rett i ansiktet, viser vår nye kosmetikktest. Flere produsenter har ikke fjernet stoffene, selv om de ble advart i 2018.
Vår nye kosmetikktest, gjennomført av Norsk institutt for vannforskning, viser at det er høye nivåer av de helse- og miljøfarlige stoffene PFAS i en rekke kosmetikkprodukter, som foundation, pudder, concealer, ansiktsmasker og maskara.
PFAS er en stor gruppe organiske fluorkjemikalier som er vanlig å bruke i mange forskjellige produkter, som for eksempel tekstiler, impregnering, skismøring, bakepapir og kosmetikk. Stoffene regnes som miljøgifter, og studier viser at høy og gjentagende eksponering for noen av de mest kjente stoffene, som PFOA og PFOS, kan føre til alvorlige helseskader og sykdommer.
Overraskende høye nivåer
I 2018 testet vi en rekke kosmetikkprodukter for de mest kjente PFAS-forbindelsene. Resultatene viste overraskende høye verdier for flere av dem. I 2019 har vi testet enda flere produkter, samt nye utgaver av noen av de samme produktene fra 2018.
Fremdeles er det Clinique og Body Shop som utpeker seg som verstinger med høyest PFAS-nivåer. Cliniques Line Smoothing Concealer ble ikke testet i 2018. Men i vår nye test er det påvist mer enn dobbelt så mye PFAS i denne concealeren som i neste produkt på listen som er en foundation, også denne fra Clinique. I 2019 finner vi i tillegg store mengder PFAS i produkter fra MAC, Vita, Oh K!, og Filorga.
De fem produktene med høyest PFAS-nivåer er:
- Line Smoothing Concealer, fra Clinique
- Superbalanced make up Foundation (farge Ivory), fra Clinique
- Shade Adjusting Drops Darkening, fra Body Shop
- Extended Play Gigablack Lash Mascara black, fra MAC
- Fresh Nude Foundation (Bali Vanilla 020), fra Body Shop
200 ganger over EUs grense
I 2020 skal enkeltforbindelsen PFOA bli forbudt i EU, og dette vil også gjelde Norge. Høy og gjentatt eksponering for PFOA kan føre til lever- og fosterskader hos pattedyr. Hos mennesker linkes det til økt kolesterol, leverskader, økt risiko for infeksjoner, og muligens også kreft.
PFOA ble funnet i hele fem produkter. Verstingene hadde like mye PFOA som tidligere er påvist i glidsmøring med fluor.
Stoffer som kan omdannes eller brytes ned til PFOA over tid, omfattes også av forbudet. Vi fant særdeles høye nivåer av et slikt stoff i form av forbindelsen 8:2 diPAP, i flere av produktene. Ser vi på PFOA og 8:2 diPAP samlet, ligger fem av produktene mange ganger over grenseverdiene i forbudet. Cliniques Line Smoothing Concealer har verdier over 200 ganger over grensen. Alle disse vil bli forbudt i løpet av neste år hvis ikke produsentene endrer sammensetningen av produktene.
Men samtlige produkter inneholder også helseskadelige PFAS-stoffer som ikke vil bli forbudt i 2020.
I mellomtiden fortsetter industrien å utvikle nye PFAS-forbindelser, som ikke vil dekkes av eventuelle nye forbud. Derfor mener vi at PFAS må forbys på gruppenivå, ikke én og én forbindelse av gangen. Ellers vil industrien bare erstatte én PFAS med en annen etter hvert som stoffene blir forbudt.
Fullt mulig å endre
Etter at vi avslørte PFAS i kosmetikk i 2018, sammen med den svenske Naturskyddsforeningen, har mange aktivister krevd at kosmetikkselskapene faser ut disse miljøgiftene. Det har gitt resultater.
H&M, L'Oréal, Kicks, Body Shop, Lumene, Isadora og Bare Minerals har allerede faset ut PFAS, eller lovet at de vil gjøre det innen kort tid.
Clinique og MAC derimot, som begge eies av av Estée Lauder Companies, har ikke kommet med noen slike lovnader.
Vi trenger internasjonal regulering
Miljøgifter forholder seg ikke til landegrenser, så en regulering må skje internasjonalt. Ola Elvestuen jobber for internasjonale forbud mot miljøgifter, og det er bra. Men samtidig er det fullt mulig for regjeringen å innføre høye avgifter eller forbud på bruk av miljøgifter i Norge, for å utfase bruken her, mens man samtidig presser på for forbud i EU. Det har vi gjort før, med gode resultater.
Regulering er nødvendig fordi det er helt umulig for oss som forbrukere å holde oversikt over hvilke varer som inneholder miljøgifter.
Et godt tips til de som vil unngå miljøgifter der de kan, er å velge svanemerkede varer, både på kosmetikk, solkrem, rengjøringsmidler og tannkrem. Velger du svanemerket her, er du trygg på at det ikke er miljøgifter, og at produksjonen er minst mulig miljøbelastende. Men dette er et så krevende og viktig område, at det ikke kan være opp til forbrukeren å prøve rydde opp.