Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Miljøgiftig sminke: – Vi smører miljøgift rett i ansiktet 

En test gjennomført av Framtiden i våre hender, viser at en rekke produkter fra kjente merker som Body Shop og Clinique inneholder miljøgiftige fluorkarboner (PFAS).  

Leder i Framtiden i våre hender, Anja Bakken Riise er skuffet over kosmetikkbransjen. Foto: Renate Madsen
Leder i Framtiden i våre hender, Anja Bakken Riise er skuffet over kosmetikkbransjen. Foto: Renate Madsen

En test gjennomført av Framtiden i våre hender, viser at en rekke produkter fra kjente merker som Body Shop og Clinique inneholder miljøgiftige fluorkarboner (PFAS).  

– Jeg er veldig skuffet over at vi finner miljøgiftige fluorkarboner langt over EUs kommende grenseverdier i pudder og foundation fra markedsledere som Clinique, Body Shop og Kicks, sier leder i Framtiden i våre hender, Anja Bakken Riise. 

Skadelige stoffer

Hun viser til at disse stoffene i dyrestudier er funnet å forårsake leverskade ved langvarig eller gjentatt eksponering, og fosterskader hos pattedyr. Noen av stoffene kan også være kreftfremkallende. Barn er spesielt sårbare for disse stoffene.  

– Disse produktene inneholder i praksis en cocktail av miljøgifter som vi smører rett i ansiktet. Vi mener disse produktene bør ut av butikkhyllene snarest, og regjeringen bør innføre avgifter her hjemme for å sette fart på utfasingen, sier Riise.   

Les hele testen av kosmetikk her

Blir forbudt

Selv om ingen av produktene bryter dagens norske grenseverdier, vil en tredjedel av produktene Framtiden i våre har testet bli forbudt i EU når nye grenseverdier trer i kraft fra 2020 

– Testens versting er Cliniques fundation, som faktisk inneholder 100 ganger mer fluorkarboner enn hva som blir tillat med de nye grenseverdiene i EU. Til sammenligning er det åtte ganger mer enn det høyeste nivået man har testet i brannskum. Det er ganske utrolig at vi smører denne blandingen rett på huden.   

Skuffet over Bodyshop

Flere av produktene inneholder også andre kjente miljøgifter som siloksaner og mikroplast. Riise mener nå produsentene har en stor jobb å gjøre for å rydde opp og gi oss "rene" produkter, uten miljøgifter. Hun er spesielt overrasket å finnes så mye giftstoffer hos Bodyshop. 

– BodyShop har forpliktet seg til å redusere bruken av tungt nedbrytbare stoffer og miljøpåvirkningen fra alle sine produkter. Da er det oppsiktsvekkende at de har produkter med så høye nivåer av miljøgifter. Dette grenser til villendene markedsføring.  

Tydelig oppfording til forbrukerne: Se etter miljøgifter i butikkene. 

– Min generelle anbefaling til forbrukerne er å velge svanemerket når man kan, men dette finnes dessverre nesten ikke for kosmetikk. Man kan også prøve å lese innholdsdeklarasjonene, og styr unna produkter der "PTFE", "Polytef", "Perfluoro" og "Polyfluoro" er en del av stoffnavnene.    

Skriv under for en giftfri hverdag!

Krev strengere regulering av miljøgifter og at næringslivet slutter å bruke dem i forbrukerprodukter! Les mer.

Ditt navn *
Din e-post *
Jeg vil bli holdt oppdatert om saken.