Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Verdens største kosmetikkselskaper brøt miljøinformasjonsloven da de nektet å svare på spørsmål om miljøgifter. (Illustrasjon: Pexels)

Kosmetikkgiganter tvinges til åpenhet

Da vi spurte verdens største kosmetikkselskaper om hvor mye de bruker av miljøgiften D5 nektet de å svare. Nå kan et nytt vedtak i miljøklagenemda føre til økt åpenhet.
Verdens største kosmetikkselskaper brøt miljøinformasjonsloven da de nektet å svare på spørsmål om miljøgifter. (Illustrasjon: Pexels)
Verdens største kosmetikkselskaper brøt miljøinformasjonsloven da de nektet å svare på spørsmål om miljøgifter. (Illustrasjon: Pexels)
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Da vi spurte verdens største kosmetikkselskaper om hvor mye de bruker av miljøgiften D5 nektet de å svare. Nå kan et nytt vedtak i miljøklagenemda føre til økt åpenhet.

I slutten av 2016 sjekket Framtiden i våre hender 70 deodoranter fra apotek, parfymeri, helsekost og dagligvarehandel, for miljøgiften D5. D5 tilhører gruppen siloksaner, og står på Miljødirektoratets verstingliste over miljøgifter som skal fases ut innen 2020.

Vi fant D5 i innholdsfortegnelsen til en av fem deodoranter, fra kjente merkevarer som Axe, Sterilan, Nivea, Clinique, Clarins, Sanex, Tommy Hilfiger, Kicks, Lancôme, og Oscar de la Renta.

Kosmetikk antas å være den største kilden til utslipp av siloksaner i Norge. Miljødirektoratet anslo at forbruket av siloksaner (hovedsakelig D5) i importert kosmetikk var på hele 475 tonn i 2015. Vi ville derfor undersøke hvor mye av totalen de ovennevnte merkene var ansvarlig for å bruke per år, og sendte en epost til selskapene som eier disse merkevarene hvor vi spurte om følgende:

  1. Hvor mye D5 benytter dere totalt i alle deres produkter på det norske markedet pr år?
  2. Har dere vedtatt noen policy på bruk av D5?
  3. Har dere planer om å fase ut D5? Hvis ja, hvordan vil dere påse at stoffene ikke erstattes av noe som er like skadelig eller verre?

Med unntak av Orkla/Lilleborg (Sterilan), og Interparfums INC (Oscar de la Renta), nektet samtlige å svare på spørsmål 2 om total mengde D5, deriblant verdens største kosmetikkselskaper som L'Oréal (Lancôme), Estée Lauder (Clinique og Tommy Hilfiger), Beiersdorf (NIVEA), Unilever (Axe), Colgate Palmolive (Sanex), Kicks (Kicks), og Clarins Group (Clarins).

Selskapers åpenhet om ingredienser, miljøbelastning og arbeidsforhold, er viktig dersom forbrukere skal kunne ta etiske valg og bruke forbrukermakten sin til å presse på for økt samfunnsansvar i næringslivet. Derfor er det alvorlig at kosmetikkgigantene forsøkte å holde denne informasjonen skjult. I våre øyne var det også et klart brudd på Miljøinformasjonsloven som nettopp pålegger selskaper å oppgi informasjon som kan være relevant i et miljøperspektiv. Vi henvendte oss gjentatte ganger til selskapene for å se om de ville ombestemme seg, men uten hell.

Dette er ikke første gang internasjonale selskaper forsøker å holde relevant informasjon unna offentligheten. Vår erfaring er at slike forespørsler litt for ofte avvises med begrunnelsen om at informasjonen som etterspørres er konkurransesenstiv. Vi valgte derfor å klage inn de gjeldende kosmetikkselskapene (med unntak av Kicks, som oppgav at de hadde faset ut D5 fra sine produkter i mellomtiden) til Klagenemda for miljøinformasjon.

Det hjalp! Estée Lauder og Colgate Palmolive valgte å gi etter og oppgav denne infoen til oss før saken ble behandlet i nemda, hvorpå FIVH trakk klagen mot disse.

Etter en grundig behandling i klagenemda ble det i mars 2018 klart at vi fikk medhold også i de øvrige sakene, og selskapene ble pålagt å oppgi denne informasjonen til oss senest en måned innen vedtaket ble gjort kjent, noe samtlige selskaper nå har gjort. Den samlede mengden D5 som brukes i alle produktene til disse merkene på det norske markedet var ca. 15 tonn i 2017. L'Oréal bruker mest, med 5,2 tonn, etterfulgt av Orkla med 4 tonn, og Estée Lauder med 2,3-2,6 tonn. Tallene er imidlertid ikke helt sammenlignbare ettersom Orkla og Estée Lauder har oppgitt tall for alle sine forskjellige produkter på det norske markedet, mens L'Oréal kun har oppgitt mengden for merket Lancôme. Det er altså god grunn til å styre unna Lancôme hvis man vil unngå D5.

Med tanke på hvor mange forskjellige kosmetikkmerker som finnes på det norske markedet er det nok ikke selve mengden D5 i seg selv som er mest oppsiktsvekkende, men heller det prinsippielle i en slik offentlig anerkjennelse av at forbrukene har rett på denne informasjonen.

Vedtakene i Miljøklagenemda er viktige fordi de kan skape presedens for lignende saker, og bidra til mer åpenhet om miljøgiftinnhold i produkter, uten at forbrukerne trenger å gå veien via en klage for å få den informasjonen de ønsker. Dersom man likevel skulle oppleve at selskaper ikke vil svare på spørsmål som er relevante i et helse- og/eller miljøperspektiv anbefaler vi å benytte seg av Miljøinformasjonsloven.

Vil du unngå siloksaner? Styr unna produkter med følgende ingredienser: Cyclomethicone, D4, Cyclotetrasiloxane, Tetracyclomethicone, Oktametylsyklotetrasiloksan, D5, Cyclopentasiloxane, Pentacyclomethicone, Dekametylsyklopentasiloksan, D6, og Cyclohexasiloxane.