Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

H&M, Body Shop, Kicks og Isadora faser ut miljøgift!

I 2018 har flere kosmetikkgiganter annonsert at de faser ut miljøgiften PFAS fra sine produkter. Dette skjer etter press fra Framtiden i våre hender og svenske Naturskyddsforeningen.

Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.

I 2018 har flere kosmetikkgiganter annonsert at de faser ut miljøgiften PFAS fra sine produkter. Dette skjer etter press fra Framtiden i våre hender og svenske Naturskyddsforeningen.

I vinter gjennomførte vi sammen med NRK Forbrukerinspektørene en test av kosmetikkprodukter som skapte det sterke reaksjoner. Den viste at flere produkter fra kjente merker inneholder høye nivåer av miljøgiftige PFAS. Disse miljøgiftene kan være skadelige både for mennesker, dyr og miljø. Testresultatene førte til at mange engasjerte seg for å få kosmetikk uten miljøgifter.

Lytter til forbrukerpress

Både Framtiden i våre hender og Naturskyddsforeningen i Sverige har den siste tiden hatt kampanjer for å få kosmetikkmerkene til å slutte å bruke PFAS. Nå har presset gitt resultater, og flere store kosmetikkmerker har vedtatt en utfasing av PFAS.

Faser ut PFAS

Først ute var H&M, som tidligere i vår vedtok å slutte å bruke PFAS i sine produkter. Etter mye press har også Body Shop, som var et av merkene som kom dårligst ut i vår test, besluttet å fase ut stoffet fra sin kosmetikk. Nylig ble det også klart at både Isadora, Kicks og L'Oréal har bestemt seg for å slutte med PFAS i egne produkter. L'Oréal er verdens største kosmetikkselskap og eier av merker som blant andre Lancôme, NYX og Maybelinne.

Positiv utvikling

– Det er svært gledelig at H&M, Body Shop, Kicks, Isadora og L'Oréal faser ut PFAS. PFAS er skadelige og tungt nedbrytbare stoffer som ikke hører hjemme i kosmetikk.  Derfor er det flott at kosmetikkmerkene endelig tar dette på alvor, sier leder i Framtiden i våre hender, Anja Bakken Riise.

– Dette er noe som kommer til å få ringvirkninger og sette en ny standard for bransjen. I tillegg er det et godt eksempel på at det er mulig for forbrukere å påvirke og skape enderinger, fastslår Bakken Riise.