Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Pommes frites i papirpose

Fluorkjemikalier i Burger King-papir

Flere produsenter har klart å luke ut fluorkjemikaliene PFAS fra matemballasjen, men Burger Kings pommes frites-papir inneholder fortsatt den helseskadelige miljøgiften.

Matemballasje som inneholder fluorkjemikalier kan være helseskadelig.
Matemballasje som inneholder fluorkjemikalier kan være helseskadelig.

Flere produsenter har klart å luke ut fluorkjemikaliene PFAS fra matemballasjen, men Burger Kings pommes frites-papir inneholder fortsatt den helseskadelige miljøgiften.

Norsk institutt for vannforskning (NIVA) har på oppdrag fra Framtiden i våre hender undersøkt fem emballasjeprodukter som fikk påvist innhold av fluorkjemikaliet PFAS, under en produkttest i 2015. Denne gangen er det bare ett av produktene, Burger Kings pommes frites-pose, som fortsatt inneholder stoffet.

De andre produktene som inneholdt PFAS i 2014, har ikke lenger dette innholdet i denne testen. 14 andre matemballasjer ble også undersøkt av NIVA i 2019, og heller ingen av dem inneholdt PFAS. Det kan tyde på at økt oppmerksomhet har ført til utfasing av PFAS i matemballasje, og det er gledelig.

Les hele rapporten her

Produkter som inneholdt PFAS i 2014 PFAS i 2019
Mikropopkorn (Eldorado) Nei
Mikropopkorn (Rema 1000) Nei
Nudler boks, kyllingsmak (Mr. Lee) Nei
Boks med pommes frites (McDonalds) Nei
Pose med pommes frites (Burger King) Ja

Kan være skadelig

PFAS er en stor gruppe organiske fluorkjemikalier som er vanlig å bruke i mange forskjellige produkter med vann- og fettavstøtende egenskaper, som for eksempel tekstiler, skismøring, stekepanner, matemballasje og kosmetikk.

Fluorkjemikaliene er tungt nedbrytbare i miljøet, og noen av dem hoper seg opp i mennesker og dyr. Det mistenkes også at mange av dem kan være kreftfremkallende, hormonforstyrrende og skadelige for immunforsvaret.

Holder ikke ord

Undersøkelsen viser at Burger Kings pommes frites-pose inneholder stoffet 8:2 diPAP, som kan omdannes til PFOA, ett av de helse- og miljøfarlige PFAS-stoffene.

Da NIVA i 2014 gjennomførte samme testen på oppdrag av NRK, fant de også 8:2 diPAP i Burger Kings pommes frites-pose. Da sa Burger King til NRK at all deres matemballasje deretter skulle være 100 prosent PFOA-frie. Men fem år senere finner NIVA på nytt slike stoffer i Burger Kings pose.

Det er skuffende at Burger King ikke har større oversikt over innhold i sine produkter, særlig etter at de selv har sagt at de skal rydde opp.

Nasjonalt forbud

Det er fortsatt nærmest umulig å vite hvilke produkter vi bruker til daglig som inneholder PFAS, og synlig informasjon om PFAS-innhold må bli påbudt.

Norge har nylig varslet at de i samarbeid med fire andre land vil fremme et totalforbud mot alle PFASer i EU. Dette er veldig gode nyheter, men et forbud i EU vil ta tid å få på plass. I mellomtiden bør det innføres et nasjonalt forbud mot all PFAS i matemballasje, da det haster å stanse bruken av disse miljøgiftene.

Danmark har nylig innført et forbud mot PFAS i matkontaktpapir, som trer i kraft juli 2020. Den danske regjeringa sier at de ikke kan ta risikoen på å vente på et tilsvarende EU-forbud. Det bør heller ikke den norske regjeringen risikere.