Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Body Shop faser ut miljøgiften PFAS

Etter stort press fra forbrukere slutter nå Body Shop å bruke miljøgiftige fluorkarboner (PFAS) i sine produkter. Fremtiden i våre hender jubler.

Foto: Sindre Olav Edland-Gryt
Foto: Sindre Olav Edland-Gryt
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.

Etter stort press fra forbrukere slutter nå Body Shop å bruke miljøgiftige fluorkarboner (PFAS) i sine produkter. Fremtiden i våre hender jubler.

– Dette er en seier for miljøet og for forbrukermakten!  Ingen skal behøve å smøre miljøgifter rett i ansiktet, sier leder i Framtiden i våre hender, Anja Bakken Riise.

Stort engasjement

Framtiden i våre hender offentliggjorde sammen med NRK FBI tidlig i mars en undersøkelse som viser at Body Shop, Clinique, Kicks og en rekke andre kosmetikkprodusenter, bruker miljøgiftige fluorkarboner i sminken sin. Vi har også samarbeidet med svenske Naturskyddsföreningen i saken. I etterkant av avsløringene tok mange engasjerte forbrukere oppfordringen om å kontakte Body shop, og be dem om å slutte å bruke PFAS. Nå bekrefter Body Shop at de vil slutte å bruke miljøgiftene!

– Vi mener disse produktene bør ut av butikkhyllene snarest. Samtidig må Clinique, Kicks og andre produsenter følge Body Shop eksempel. Regjeringen bør innføre avgifter på miljøgifter her hjemme for å sette fart på utfasingen, sier Riise. 

Skadelig stoff

PFAS brukes i en rekke produkter på grunn av sine vann- og smussavvisende egenskaper. Disse miljøgiftene kan være skadelige både for mennesker, dyr og miljø.

Velg giftfritt

Riise har en tydelig oppfordring til forbrukerne: Se etter miljøgift-frie produkter i butikkene.

– Min generelle anbefaling til forbrukerne er å velge Svanemerket når man kan, men dette finnes dessverre nesten ikke for sminke. Man kan også prøve å lese innholdsdeklarasjonene, og styr unna produkter der "PTFE", "Polytef", "Perfluoro" og "Polyfluoro" er en del av stoffnavnene.

Starter utfasing nå

Body Shop forbyr PFAS i alle nye produkter fra og med våren 2018, og vil fase ut bruken av PFAS stoffene Polytef/PTFE og Ammonium C6-16 Perfluoroalkylethyl Phosphate som de nå bruker i allerede eksisterende produkter. De sier de vil være ferdige med hele utfasingen på globalt nivå senest i 2020. I dag bruker Body Shop PFAS i disse tre produktene. Fresh Nude Foundation, Shade Adjusting Drops, og Loose face Powder 

Miljøgifter finnes i mange forbrukerprodukter

Vi forbrukere kan heldigvis gjøre mye for å unngå verstingproduktene. Les mer om miljøgifter her.