Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Foto: Renate Madsen

– Barna fortjener giftfrie klær!

90 % av barneproduktene vi testet inneholdt miljøgifter. Leder i Framtiden i våre hender, Anja Bakken Riise, er bekymret.

Foto: Renate Madsen
Foto: Renate Madsen
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.

90 % av barneproduktene vi testet inneholdt miljøgifter. Leder i Framtiden i våre hender, Anja Bakken Riise, er bekymret.

En ny laboratorietest viser at 31 av 34 barneprodukter er fulle av miljøgiftige fluorkarboner. En regnbukse fra Helly Hanssen og en parkdress fra Coop Friends er testens verstinger. 

– Vår test viser barn og babyer utsettes for miljøgiftige produkter. Det mest alvorlige ved vår undersøkelse er de relativt høye nivåene av ukjente miljøgiftige fluorkarboner i to av produktene. Det er oppsiktsvekkende at de ikke har kontroll over hvilke miljøgifter de har i produktene, sier Anja Bakken Riise. 

Skriv under: Ja til giftfrie barneklær! 

Miljøversting 

Miljøgiftige fluorkarboner (PFAS) ble i fjor kåret til årets miljøgiftversting av Miljødirektoratet. Forskning på pattedyr viser at langvarig eksponering kan både gi foster- og leverskader, og, svekket immunforsvar. Når de havner i naturen blir de værende der i lang, lang tid. 

– Aller verst er det for arbeiderne som produserer kjemikaliene og produktene våre i Asia, som utsettes for skyhøye nivåer av disse stoffene. Om ikke annet, bør vi unngå miljøgifter av hensyn til dem, sier Bakken Riise. 

Villedende merking av flere produkter 

Flere av produktene er markedsført som miljøvennlige. Det gjelder blant annet parkdressen fra Coop Friends og impregneringssprayen Fiber Protector.

– Det er alvorlig at store, kjente merkevarer villeder kundene sine på den måten. Nå må Coop og andre produsenter rydde opp, og slutte å selge produkter fulle av miljøgiftige fluorkarboner, sier Bakken Riise.  

Testen viser fluorkarboner i 13 av totalt 16 produkter fra produsenter som selv hevder de ikke bruker fluorkarboner. Hun mener miljøgiftige fluorkarboner må forbys.  

– Våre testresultater viser at vi trenger et forbud mot miljøgiftige fluorkarboner som stoffgruppe, ikke bare enkeltstoffer, slik at produsentene ikke bare kan ta i bruk nye og ofte ukjente fluorkarboner.  

Skuffet over babyproduktene 

Riise er skuffet over at det ble funnet fluorkarboner i alle babyproduktene som ble testet, som i Bugaboos vognpose, Britaxs softbag, og Emmaljungas vogntrekk. Seks av babyproduktene inneholdt stoffer som brytes ned til PFOA, en av de mest skadelige fluorkarbonene. 

– Vi vet at barn er spesielt sårbare for det økende omfanget av miljøgifter. Selv om foreldre nok ikke trenger å bekymre seg for enkeltprodukter, bør vi alle være bekymret for den totale mengden miljøgifter vi omgir oss med i hverdagen, sier Bakken Riise. 

– Framtiden er fluorfri.  

EU skal forby en del av de farlige fluorkarbonene alt i 2020. Bakken Riise mener Norge nå bør gå foran med høye avgifter på miljøgifter, for å tvinge produsentene over til fluorfrie alternativer.   

– Framtiden er fluorfri.  I det siste har det kommet flere fluorfrie alternativer som gjør produkter vannavstøtende. Helly Hanssen og andre produsenter må stanse salget av produkter som inneholder miljøgiftige fluorkarboner. Sårbare barn må slippe å utsettes for skadelige kjemikalier. Vanskeligere bør det ikke være, sier Bakken Riise. 

Undersøkelsen ble gjennomført Norsk institutt for vannforskning (NIVA) som har analysert 50 kjente fluorkarbonforbindelser, og målt total mengde fluorkarboner. 31 av 34 produkter inneholder fluorkarboner, og om lag 90 % av produktene viste seg å inneholde ukjente fluorkarboner.  
Les mer om undersøkelsen her.