Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for etisk og miljøvennlig forbruk

Skal det være nok mat til hele verdens befolkning i 2050, må vi legge om matvanene våre.
Opplysningskontoret for kjøtt får 69 millioner kroner i året av staten, mens opplysningskontoret for frukt og grønt bare får 9 millioner. Framtiden i våre hender mener det ikke er statens oppgave å bidra til at nordmenn spiser mer miljøskadelig mat.
Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær, sier ordtaket. Flere hundre tusen mink og rev kunne ikke vært mer enige.
I Framtiden i våre henders kåring av «Årets forbrukspusher» havner Ådne Sønderål, Aftenposten og Star Tour på den lite gjeve pallen.
Debatten om oppdrettsnæringens miljøansvar tilspisser seg. Næringen forstår tydeligvis ikke hvor viktig egen miljøtroverdighet er. Landets nest største eksportnæring skader miljøet med rømninger fra merdene, spredning av lakselus, forurensing av sjøen og et uheldig forbruk av fôr. 
Jeg dropper årets nyttårsløfte, jeg holder det nok ikke uansett. I stedet satser jeg på et juleløfte.
På oppdrag fra Framtiden i våre hender har Infact spurt folk hva de ønsker seg til jul. Svarene tyder på at folk bommer med julegavekjøpene. Flertallet ønsker seg opplevelser - ikke ting til jul.  Bare en av fire ønsker seg harde/myke pakker.
Kjøpefri dag er en internasjonal markering mot den vestlige verdens ville forbruksvekst. Den startet som "Buy Nothing Day" i Canada i 1992, og har senere spredt seg til over 50 land. Norge er i år med for fjortende  gang. Dagen markeres siste lørdag i november hvert år (i år 27. november) – når julehandelen starter for alvor.
Er du interessert i økologisk mat, på besøk i London og har noen ettermiddags – eller kveldstimer til disposisjon, er det en god ide å besøke Acorn House, en av den britiske hovedstadens nye ultra-grønne restauranter.

Det finnes mange typer matskandaler, og vi vet at de vil dukke opp igjen. Noen er trauste og varige og blir forbigått i stillhet. Andre får avisene til å vie spaltemeter på spaltemeter til det som skjer; ofrene, bakmennene, bransjen som rammes, import- og eksportnæringer som stopper opp.

En tredjedel av maten som produseres og selges i Norge og andre vestlige land havner i søppelbøtta. Private husholdninger står for 80 prosent av matkastingen. Ingen avfallstyper har vokst så kraftig som spiselig mat. Politikere og forskere slår alarm om en global matskandale.
Privat forbruk står for 72 prosent av alle klimagassutslipp, og med økt forbruk øker utslippene. Artikkelen Carbon Footprint of Nations ble av tidsskriftet Environmental Science and Technology kåret til årets høydepunkt i konkurranse med over tusen andre innenfor temaet miljøpolitikk. Forskerne Glen Peters ved CICERO og Edgar Hertwich ved NTNU har studert 73 lands karbonfotavtrykk.
Bilen er ikke akkurat min beste venn. Er det fordi firehjulingene ofte sneiet barnevognen til sønnene mine? Er det eksosen? Eller er det fordi de breier seg ut på veier og parkeringsplasser?
Det skal ikke stå på utstyret når de tøffeste guttene i klassen skal måle krefter i Birkebeinerrittet. Tusenlappene sitter derfor løst for de fleste, og snittsykkelen har en verdi på nærmere 20.000 kroner. Men det fins unntak: Sykkelen til Øivind Løtveit ble kjøpt på loppemarked, og kostet 50 kroner.
Vi er i et område hvor det ikke kommer på tale å la barna sykle til skolen, hvor syklister blåses av veien og bilen er sjef. I år håper de at ingen blir kjørt ned, som i fjor. Velkommen til sykkelaksjon på Hurumlandet.

av Øivind Løtveit