Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Åpent kulldagbrudd i USA. (Foto: Paul Corbit Brown)

Slik kan dine penger havne i våpen- og kullindustri

Vet du hva som skjer med pengene du har stående i banken? Banken din kan ha investert i våpen og miljøødeleggelser uten at du vet det.
Åpent kulldagbrudd i USA. (Foto: Paul Corbit Brown)
Åpent kulldagbrudd i USA. (Foto: Paul Corbit Brown)
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Vet du hva som skjer med pengene du har stående i banken? Banken din kan ha investert i våpen og miljøødeleggelser uten at du vet det.

I vår bankguide kan du sjekke hvor etiske og miljøvennlige de største bankene i Norge er. Bankene er vurdert på tema som klima, korrupsjon, menneskerettigheter og skatteflukt med mer.

Besøk Etisk bankguide

Du har kanskje en lønnskonto og en konto der du sparer til ferie, oppussing eller uforutsette hendelser. I det du setter penger inn i banken din, lever pengene dine et liv du ikke vet så mye om.

Pengene lever sitt eget liv

Pengene dine blir ikke liggende i en bankboks, men forvaltes videre av banken din. Banken låner for eksempel ut pengene dine til andre kunder, bedrifter og selskap. Pengene dine kan bli til et oppstartslån for en gård i Trøndelag, eller bli investert eller lånt ut til børsnoterte selskaper med forretninger over hele verden.

Investert i miljøkatastrofe eller våpen?

Pengene dine for eksempel kan være investert i fremtidsrettede og miljøvennlige selskaper, eller i selskaper som du ikke ønsker å være en del av. Sistnevnte kan være selskaper som bryter menneskerettigheter og arbeiderrettigheter, er inne i våpenindustri eller investerer i olje, gass og kullselskaper. Kanskje bidrar banken din til avskoging, skatteflukt eller korrupsjon?

Etisk bankguide – en etikkrangering av banker i Norge

Framtiden i våre hender har sammen med Forbrukerrådet kartlagt hvor bærekraftig og etisk norske banker arbeider når den investerer våre penger. Dette er gjort ved å vurdere hvilke kriterier og policy bankene bruker når de forvalter pengene dine.

Resultatet er Etisk bankguide, en nettside der hver enkelt av oss enkelt kan sjekke de største bankene i Norge på en rekke etikk- og miljøkriterier. Bankene blir vurdert etter 13 temaer, blant annet klima, korrupsjon, menneskerettigheter og skatteflukt med totalt 1012 internasjonalt sammenlignbare indikatorer, fra det internasjonale nettverket Fair Finance Guide. Undersøkelsen er utelukkende basert på offentlig tilgjengelig informasjon om etikk- og bærekraftarbeidet i bankene, og dekker bankenes kjernevirksomhet. Det bankene eventuelt gjør og som de ikke er åpne om på sine nettsider, har vi ikke kunnet vurdere.

Sjekk om din bank er etisk og miljøvennlig

Etisk bankguide gjør at forbrukere enkelt kan sjekke om banken deres bryr seg om etikk og bærekraft. På hvilke områder tar bankene ansvar, og på hvilke områder tar de ikke ansvar?

Sjekk hvordan din bank gjør det på etiskbankguide.no, og krev at den blir mer etisk og miljøvennlig.

Det er et stort arbeid å sjekke bankenes policy. Foreløpig er følgende banker inkludert i undersøkelsen, men vi planlegger en utvidelse:

 • DNB
 • Nordea
 • Danske Bank
 • Handelsbanken
 • Swedbank
 • Storebrand
 • KLP
 • SparebankenVest
 • SpareBank 1 SR
 • SpareBank 1 SMN
 • SpareBank 1 Nord-Norge
 • SpareBank 1 Hedmark
 • Cultura Bank

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!