Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Oljefondet investert i «Asias største miljøskandale»

Oljefondet har investert milliarder i stålselskap som forårsaket et stort giftutslipp i Vietnam i 2016. Ødeleggelsene har vært katastrofale for fiskeri og turisme og over 200 000 vietnamesere er rammet.

En vietnamesisk fisker viser frem død fisk etter giftutslippet april 2016. Foto: AFP
En vietnamesisk fisker viser frem død fisk etter giftutslippet april 2016. Foto: AFP

Oljefondet har investert milliarder i stålselskap som forårsaket et stort giftutslipp i Vietnam i 2016. Ødeleggelsene har vært katastrofale for fiskeri og turisme og over 200 000 vietnamesere er rammet.

Oljefondet og flere norske banker har investert store beløper i selskapet som står bak utslippet som omtales som Asias største miljøskandale. Oljefondet er inne i tre av dette selskapets fem morselskaper med 3,5 milliarder kroner. Klp og Handelsbanken har investert om lag 135 millioner til sammen.

Les mer i notatet Formosa: Norske investeringer bak Vietnams største miljøkatastrofe (PDF)

Stor skade for liv i havet

Utslippene av cyanid og fenol kom fra en stålfabrikk som eies av selskapene Formosa Plastics Marine Corp. Stoffene spredte seg over 200 km, noe som tilsvarer strekningen Bergen-Stavanger, og gjorde stor skade i havet. 115 tonn med fisk ble skylt på land månedene utslippet skjedde.

200 000 rammet

Katastrofen er anslått å ha rammet over 200 000 mennesker langs kysten, inkludert 41000 fiskere. I samfunn som er bygd på fiske, rammes langt flere enn fiskere. Det er anslått at minst 263 000 jobber ble rammet, og i de hardest rammede provinsene opplevde 83 % av menneskene redusert inntekt i etterkant av katastrofen. I Ha Tinh-provinsen har det blitt rapportert om at barn ikke har dukket opp på starten av skoleåret fordi familien ikke lenger hadde råd til å betale skolepenger. I oktober 2016 hadde turistinntekter falt med 70 – 90 % i områdene rundt utslippet.

Langvarige skader

Det er anslått at det vil ta minst ti år før skadene gjenopprettes. Ødeleggelsene førte til store protester, noe som er uvanlig i Vietnam, hvor media er kontrollert og demonstrasjoner forbudt. Saken har dermed blitt en stor sak i landet, som er en ettpartistat styrt av kommunistpartiet.

Framtiden i våre hender krever:

  • At NBIM går inn i aktiv eierskapsdialog med Formosa-selskapene oljefondet er investert i og krever at selskapene rydder opp, og sørger for tilstrekkelig erstatning for de som er rammet
  • At Etikkrådet behandler saken og vurderer uttrekk fra Formosa-selskapene oljefondet er investert i
  • At de norske bankene som er investert i de aktuelle selskapene går i dialog med selskapene og krever erstatning, og vurderer mulighet for uttrekk 

Les mer i notatet Formosa: Norske investeringer bak Vietnams største miljøkatastrofe (PDF)

Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!