Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Cultura, Storebrand og Klp best ut i Etisk bankguide

Storebrand og Klp gjør det svært godt i en omfattende etikkundersøkelse av norske banker. DNB havner under det internasjonale snittet. Norske sparebanker er på et bunnivå.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Storebrand og Klp gjør det svært godt i en omfattende etikkundersøkelse av norske banker. DNB havner under det internasjonale snittet. Norske sparebanker er på et bunnivå.

I vår bankguide kan du sjekke hvor etiske og miljøvennlige de største bankene i Norge er. Bankene er vurdert på tema som klima, korrupsjon, menneskerettigheter og skatteflukt med mer.

Besøk Etisk bankguide

Rangeringen baserer seg på over 1000 etikkspørsmål til bankene og er i Norge et samarbeid mellom Framtiden i våre hender og Forbrukerrådet.

Etisk Bankguide dekker de største bankene i Norge, med en samlet forvaltningskapital på 19 700 milliarder kroner, altså over det dobbelte av Oljefondet.

– Med denne etikkguiden ønsker vi å sette søkelyset på etikknivået i bankene, som forvalter enorme summer på vegne av norske kunder. Norske banker kan ikke plassere penger i virksomhet som bryter med etikk og bærekraft, sier Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender.

– Forbrukere er opptatte av etikk og bærekraft, men har til nå manglet et verktøy som på enkelt vis gjør det mulig å sammenlikne bankene. Etisk bankguide gir forbrukere et verktøy til å bli bedre kjent med satsningen til finansinstitusjonene på etikk og bærekraft, men de viktigste er at de får et redskap til påvirke satsningen, sier direktør for Forbrukerrådet Randi Flesland.

For første gang gjennomføres en samlet etikkrangering av norske banker. En lik undersøkelse er allerede gjennomført i syv andre land. Den ble første gang lansert i Nederland i 2009.

Sentrale funn:

  • Cultura er den mest etiske og bærekraftige banken i Norge.
  • Storebrand og Klp skårer høyt – også i internasjonal sammenheng.
  • DNB skårer under det internasjonale snittet for banker.
  • Norske sparebanker ligger langt under det internasjonale snittet.

Banker som har blitt etikkrangert i flere år i andre land, har vist en forbedring i sine retningslinjer. Etisk Bankguide oppdateres årlig.

Hør leder Arild Hermestad i Framtiden i våre hender snakke om etisk bankguide i Forbrukerrådets podkast her.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!