Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Oljefondet har investert 26 milliarder kroner i selskaper som deltar i olje- og gassprosjekter i Burma. Investeringene bidrar til alvorlige overgrep i Burma, påpeker ny rapport.
Norge har investert 2,5 milliarder kroner i oljeselskapet Occidental Petroleum som må for retten siktet for miljøødeleggelser av dimensjoner i Peru. – Oljefondet må selge seg ut. De etiske retningslinjene må endres slik at Norge ikke støtter miljøkriminalitet, sier leder for Framtiden i våre hender, Arild Hermstad.
Gjennom Oljefondet eier Norge aksjer for 2,9 milliarder kroner i oljeselskapet Repsol. Selskapet driver med grov uetisk virksomhet i Amazonas der de risikerer å utrydde noen av verdens siste urfolksgrupper som lever uten kontakt med storsamfunnet.
I fjor avslørte Norwatch at Oljefondet hadde investert i Africa-Israel Investments, som gjennom datterselskapet Danya Cebus Ltd bygger bosetninger på okkuperte Vestbredden. Nå er aksjene solgt. palestinabosetning_vestbredden_520-330
Oljefondet har plassert 497,2 millioner kroner i to atomvåpenselskap som i dag ble svartelistet av Kommunal landspensjonskasse.
KLP har dumpet to nye gjødselselskaper som handler fosfat fra okkuperte Vest-Sahara. I tillegg ble ytterligere to konserner svartelistet fra deres portefølje fordi de knyttes til atomvåpen.
160 internasjonale organisasjoner, samt investeringsselskaper, akademikere og tidligere statsoverhoder krever åpenhet i gassindustrien i Burma. – Et minimum, sier Bondevik.
Verdens største korallrev trues av oljesøl. Bak grunnstøtingen står et skip i Cosco-gruppen, det samme oljefond-rederiet som eide ulykkesskipet Full City som gikk på grunn utenfor Langesund i fjor.
En norsk studie avviser ekstreme nivåer tungmetaller fra gullgruven til AngloGold Ashanti i Tanzania. Men funn av giftig arsen vekker bekymring, og kan tyde på lokale utslipp.
Oljefondets investeringer i selskaper på okkuperte palestinske områder har økt fra 12,7 til 18,1 milliarder kroner på ett år. Investeringer i involverte israelske bedrifter har alene økt med én milliard, fra 771 millioner til 1,7 milliarder kroner.

Oljefondet tjente i 2009 mer enn noensinne, og har økt kraftig sine investeringer i tabuland. Investeringene i aktiviteter som styrker militærdiktaturet Burma og Marokkos okkupasjon av Vest-Sahara har økt med hele 42,5 prosent fra 19 til 27,1 milliarder kroner.
Oljefondet har tatt våpenselskapet United Technologies Corp. inn i varmen selv om selskapet ikke vil fortelle om det har sluttet å produsere atomvåpen.
Fokus Bank i Danmark – Danske Bank – har solgt seg ut av det israelske selskapet Africa-Israel Investments som investerer i bosetninger på okkupert palestinsk land. Det er ennå ikke offentliggjort hva Oljefondet vil gjøre med sine aksjer.
Finansdepartementet har utelukket 17 tobakksprodusenter fra Oljefondet. Nedsalget i selskapene er nå gjennomført, og aksjer for 14,6 milliarder kroner er solgt.
Vår nyhetstjeneste Norwatch har i en årrekke dokumentert Oljefondets store investeringer i tobakksindustrien. I dag ble det offentliggjort at fondet kaster ut 17 tobakksselskaper med en aksjeverdi på rundt 14 milliarder kroner.