Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Flere Nordea-kunder vil bytte bank etter dagens landsomfattende aksjon. På en rekke steder ble det protestert mot at banken investerer nordmenns sparepenger i atomvåpen.
Etter at Framtiden i våre hender avslørte at Nordea investerer i selskap som produserer atomvåpen, vurderer flere å bytte bank. Una Oksavik Oltedal har allerede tatt affære.
Nordea vil ikke gå ut av atomvåpenprodusenter før det kommer et internasjonalt forbud. Det er de så og si alene om å mene.  Andre store fondsforvaltere i Norge holder seg langt unna atomvåpen.
Alle de største norske fondsforvalterne er ute av atomvåpenprodusenter. Utenom Nordea. De forsvarer at norske sparepenger plasseres i atomvåpen. – En skandale. Nordea fremstår som en utdatert dinosaur i etikkarbeidet, sier Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender.
Norge bruker millioner av bistandskroner på å bekjempe skatteunndragelse hos utenlandske gruveselskaper i Zambia. Samtidig investerer Oljefondet over 1,3 milliarder i to gruveselskaper som nå er innklaget for OECD på grunn av omfattende skattetriksing i samme land.
Det sveitsiske selskapet Glencore er anklaget for grov miljøforurensing i Zambia og menneskerettighetsbrudd i Kongo.  Oljefondet eier obligasjoner for over 300 millioner kroner i det gigantiske selskapet.
Finansdepartementet har besluttet å utelukke det meksikanske selskapet Grupo Carso SAB de CV fra Oljefondets portefølje. Årsaken er at selskapet er involvert i tobakkproduksjon, noe som er i strid med fondets etiske retningslinjer.
25 av verdens største banker låner ut penger til produsenter av klasevåpen. Det norske Oljefondet investerer i 24 disse bankene.
Norges Bank kan bidra til å få stoppet forgiftningen av lokalbefolkningen ved den omstridte Marlingruven i Guatamala. Oljefondet kan den 18. mai stemme for et aksjonærforslag som midlertidig stanser all drift av gruven og all oppkjøp av jord.
Folketrygdfondet har plassert fem milliarder kroner i norske Seadrill. Fullstendig hodeløst, mener Framtiden i våre hender. Seadrill arbeider for den burmesiske militærjuntaen, et engasjement som Regjeringen ber selskapet avstå fra.
Oljefondet har utelukket et malaysisk hogstselskap på grunn av alvorlige miljøødeleggelser.  – Ikke et øyeblikk for tidlig. Vi forventer flere utsalg av selskaper som ødelegger regnskogen, sier Arild Hermstad.
Skagenfondene er deleier i et beryktet indonesisk papirselskap, kjent for å rive ned Indonesias regnskog.

Finansdepartementet mener at det er helt i orden å beholde Blackrock-aksjer for 4,5 millarder kroner, og det til tross for at investeringsselskapet tilbyr fond som inneholder så å si alle verstingeselskapene som Oljefondet har svartelistet - fra landminer, klasevåpen, atomvåpen til selskaper som bryter menneskerettighetene.

landmine_520-330Norges Bank har nylig investert 4,5 milliarder Oljefond-kroner i verdens største forvaltningsselskap. Gjennom gigantinvesteringen i BlackRock-konsernet har Norges Bank tatt kjøkkenveien inn i samtlige selskaper som Oljefondet har svartelistet fra sine porteføljer, inkludert landminer og klasevåpen.
Norges Bank har nylig investert 10,8 milliarder Oljefond-kroner i verdens største forvaltningsselskap. Gjennom gigantinvesteringen i BlackRock-konsernet har Norges Bank tatt kjøkkenveien inn i samtlige selskaper som Oljefondet har svartelistet fra sine porteføljer, inkludert landminer og klasevåpen.