Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for etisk og miljøvennlig forbruk

Framtiden i våre henders avsløring om Oljefondet har investert 74 millioner kroner i gullgruvedrift i et av verdens mest totalitære militærregimer, Eritrea, får nå et etterspill i Stortinget.
Eritrea blir karakterisert som et av verdens verste militærregimer. Det hindrer ikke Oljefondet i å investere i gullgruvene i landet.
Så mange som 30 arbeidere kan ha blitt skutt og drept ved Lonmins platinagruve i Sør-Afrika. Det har skjedd etter en uke med alvorlige konflikter. Det norske oljefondet eier aksjer for 433 millioner i selskapet som driver gruven.

Stortinget stemte for et forslag som gjør at Oljefondet kan investere i selskap som ødelegger regnskogen.– Dette viser at etikk og samfunnsansvar er noe som ikke prioriteres høyt på Stortinget og i Finansdepartementet, sier Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender.

Opplysningsvesenets fond, som forvalter og investerer for Den norske kirke, skiltet med etiske investeringer i treplantingsselskaper i Mosambik. Men fattigdomsreduksjonen og skogplantingen ble på papiret. Kirkefondet innrømmer nå at jordbruksland er blitt frarøvet småbønder og opprinnelig skog hogget ned.

Under Statoils generalforsamling ble det fremmet forslag om å trekke Statoil ut av oljesandprosjektet i Canada. Akjsverdier for hele 7,6 milliarder kroner stemte for. Det er dobbelt så mange som i fjor.
Det norske kirkefondet har fått nok av Statoils satsning på miljøfiendtlig oljesand. Nå selger de Statoil-aksjer for 25 millioner kroner.
Det sveitsiske selskapet Glencore er anklaget for å stå bak barnearbeid, alvorlige menneskerettighetsbrudd, skatteunndragelser og miljøforurensing. Mens andre fondsforvaltere har svartelistet selskapet, har Oljefondet tredoblet sine investeringer i Glencore.
Framtiden i våre hender og Greenpeace har i lang tid krevd at norske Skagenfondene skal selge seg ut av et selskap som hugger ned viktig regnskog. – Nå har Skagenfondene solgt seg ut, og dette viser at arbeidet vårt nytter, sier Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender.
En gjennomgang som Framtiden i våre hender har gjort av oljefondets ferske årsrapport viser at ni av de ti største investeringene fondet har gjort, har fått alvorlig internasjonal kritikk for sine aktiviteter siste tre år.
 
Den norske kirke vil kvitte seg med sine aksjer i Statoil dersom ikke selskapet dropper miljøfiendtlig oljesand. Også Erling Sande (Sp), leder av energi- og miljøkomiteen på Stortinget, ber Statoil droppe oljesand.
Oljefondet skryter av Apple som den investeringen som ga størst fortjeneste i 2011. Problemet er at Oljefondet tjener mye penger på selskaper som har fått mye kritikk for grove brudd på arbeidsmiljølover og manglende samfunnsansvar.
Den ferske årsrapporten viser at Oljefondet i 2011 økte sine investeringer i olje- og gasselskap, mens verdien av investeringene i fornybar energi synker. – Skuffende, mener Arild Hermstad og Framtiden i våre hender.
Har du lyst til å investere i det Sparebank 1 Midtnorge har kalt «et spennende og tidsriktig spareprodukt»? Har du lyst til å bidra til at matvareprisene går opp og at fattigfolk får enda større problemer med å kjøpe nok mat? Da skal du satse sparepengene dine på jordbruksprodukter som soya, mais og hvete.
Et britisk fond har solgt seg ut av Statoil i protest mot selskapets utvinning av oljesand. Britene er ikke de første – og trolig heller ikke de siste som vraker Statoil.