Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Oljefondets økte fortjeneste fra den latinamerikanske gruvesektoren går på bekostning av både menneskerettigheter og miljø, viser en ny undersøkelse fra Framtiden i våre hender. Ved Tahoes gruve i Guatemala er situasjonen for øyeblikket svært spent, og myndighetene har innført unntakstilstand.
Visste du at Oljefondet eier 86 av verdens 100 største oljeselskaper og 60 av verdens største 100 kullselskap? Det betyr at vi spekulerer i og tjener penger på at verdenssamfunnet ikke vil nå klimamålene.
I forkant av Senterpartiets landsmøte varsler Erling Sande at han vil kaste klimaverstinger ut av Oljefondet. Framtiden i våre hender roser Erling Sande for initiativet.
Palmeoljeproduksjon har ført tiol at orangutangen er truet med å bli utryddet. (Foto: istockphoto)

Framtiden i våre hender jubler over at Oljefondet gjør som norske forbrukere og sier nei til palmeolje.

I 2011 avfeide oljefondselskapet Nevsun det har forekommet tvangsarbeid ved deres gullgruve i Eritrea. Ett år senere kommer de med en betinget beklagelse og innrømmer manglende kontroll med hvor arbeiderne kom fra.
Framtiden i våre hender har levert åtte innspill for mer etisk og klimavennlig forvaltning av oljefondet. – Vi forventer at Storting og regjering endrer forvaltningspraksis for oljefondet, slik at vi kan bidra til å løse klimaproblemet, istedenfor å forverre det, sier researcher Anne Kari Garberg.
Oljefondets investeringer i fossil energi er et veddemål som vi er dømt til å tape, mener Framtiden i våre hender.
Kullkraftverk. Foto:     Emilian Robert Vicol, Flickr
Oljefondet har aksjer i 90 av verdens 100 største børsnoterte oljeselskaper, og 67 av de 100 største kullselskapene. Til sammen er 241 milliarder kroner investert i selskaper som sitter på mer karbon enn det vi kan bruke hvis verden skal oppfylle togradersmålet. Det viser en utregning fra Framtiden i våre hender.
Det britiske oljeselskapet Soco International er nå under hard kritikk fra den britiske regjeringen, Unesco og WWF for planer om å lete etter olje i en nasjonalpark i Kongo. Hvis Soco finner olje, vil det norske Oljefondet være en av vinnerne.
Opplysningsvesenets Fond, som forvalter og investerer midler for Den norske kirke, har investert 50 millioner i treplantasjer i Mosambik. Prosjektet har ført familier ut i sult, forteller bondeaktivister fra Mosambik på besøk i Norge. Nå ber de kirkefondet om å kompensere de berørte lokalsamfunnene.
Norske investeringer i skatteparadiser øker. I 2010 plasserte norske investorer mer penger i eksotiske skatteparadiser enn i Sverige.
Den norske kirken har gjennom sitt eget fond, Opplysningsvesenets fond, skiltet med etiske investeringer i treplantingsselskaper i Mosambik. Men fattigdomsreduksjonen og skogplantingen ble på papiret.
Oljefondet eier i dag verdier for over 3700 milliarder kroner. Kan disse investeres på en måte som kommer klimaet til gode?
Gullgruve i Eritrea
Framtiden i våre hender har klaget inn oljefondselskapet Nevsun til Etikkrådet etter anklager om bruk av tvangsarbeid og grovt uetiske arbeidsforhold ved gullgruven i Eritrea.
Oljefondet vokser og vokser. Men hvordan skal vi egentlig investere pensjonspengene våre? Kan vi investere dem på en måte som bidrar til å løse klimaproblemene? Og gjør vi det i dag? Velkommen til frokostdebatt tirsdag 2. oktober!