Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for etisk og miljøvennlig forbruk

I 2011 avfeide oljefondselskapet Nevsun det har forekommet tvangsarbeid ved deres gullgruve i Eritrea. Ett år senere kommer de med en betinget beklagelse og innrømmer manglende kontroll med hvor arbeiderne kom fra.
Framtiden i våre hender har levert åtte innspill for mer etisk og klimavennlig forvaltning av oljefondet. – Vi forventer at Storting og regjering endrer forvaltningspraksis for oljefondet, slik at vi kan bidra til å løse klimaproblemet, istedenfor å forverre det, sier researcher Anne Kari Garberg.
Oljefondets investeringer i fossil energi er et veddemål som vi er dømt til å tape, mener Framtiden i våre hender.
Kullkraftverk. Foto:     Emilian Robert Vicol, Flickr
Oljefondet har aksjer i 90 av verdens 100 største børsnoterte oljeselskaper, og 67 av de 100 største kullselskapene. Til sammen er 241 milliarder kroner investert i selskaper som sitter på mer karbon enn det vi kan bruke hvis verden skal oppfylle togradersmålet. Det viser en utregning fra Framtiden i våre hender.
Det britiske oljeselskapet Soco International er nå under hard kritikk fra den britiske regjeringen, Unesco og WWF for planer om å lete etter olje i en nasjonalpark i Kongo. Hvis Soco finner olje, vil det norske Oljefondet være en av vinnerne.
Opplysningsvesenets Fond, som forvalter og investerer midler for Den norske kirke, har investert 50 millioner i treplantasjer i Mosambik. Prosjektet har ført familier ut i sult, forteller bondeaktivister fra Mosambik på besøk i Norge. Nå ber de kirkefondet om å kompensere de berørte lokalsamfunnene.
Norske investeringer i skatteparadiser øker. I 2010 plasserte norske investorer mer penger i eksotiske skatteparadiser enn i Sverige.
Den norske kirken har gjennom sitt eget fond, Opplysningsvesenets fond, skiltet med etiske investeringer i treplantingsselskaper i Mosambik. Men fattigdomsreduksjonen og skogplantingen ble på papiret.
Oljefondet eier i dag verdier for over 3700 milliarder kroner. Kan disse investeres på en måte som kommer klimaet til gode?
Gullgruve i Eritrea
Framtiden i våre hender har klaget inn oljefondselskapet Nevsun til Etikkrådet etter anklager om bruk av tvangsarbeid og grovt uetiske arbeidsforhold ved gullgruven i Eritrea.
Oljefondet vokser og vokser. Men hvordan skal vi egentlig investere pensjonspengene våre? Kan vi investere dem på en måte som bidrar til å løse klimaproblemene? Og gjør vi det i dag? Velkommen til frokostdebatt tirsdag 2. oktober!
Oljefondet investerer 6,9 milliarder kroner i åtte gull- og platinagruver i Sør-Afrika. Alle er under angrep fra arbeiderne og gruvesamfunn som er lei av å leve i fattigdom.

Oljefondet bruker sin eiermakt aktivt for å tjene mest mulig penger. Bruker de den samme makten til å forhindre menneskerettighetsbrudd og miljøødeleggelser i selskap de eier?
Framtiden i våre hender kan avsløre at Oljefondet har investert 74 millioner kroner i en gullgruve i militærregimet Eritrea. – Vitnemålene om tvangsarbeid i gullgruven er så alvorlige at Oljefondet må selge seg ut, sier Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender.
Det kanadiske gruveselskapet Nevsun anklages for å tjene på tvangsarbeid. Det norske oljefondet har investert 74 millioner i selskapet.