Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Hittil er ingen av de omstridte investeringene som NorWatch og Dagbladet avslørte i våres, trukket ut av Oljefondets portefølje. Folkerettsrådets nye vurdering bekrefter nok engang begrensningene i den eksisterende uttrekksmekanismen.
Norge vil ikke vil ha kjernefysiske våpen utplassert på egen jord, men nordmenns felles oljeformue er likevel investert i produksjon av atomvåpen. Et overveldende flertall av befolkningen ønsker et internasjonalt forbud mot atomvåpen.
Det finnes enda flere produsenter av atomvåpen i Petroleumsfondet enn Lockheed Martin. Gjennom den amerikanske giganten Honeywell International Inc. er norske oljepenger med i selve produksjonsprosessen rundt atomsprenghodene.
Nordmenns felles oljeformue er plassert i produksjon av atomraketter. Investeringen i det amerikanske selskapet Lockheed Martin gjør Oljefondet delaktig i produksjonen av den avanserte Trident II D5-raketten.
I fjor høst måtte SV legge seg flate etter å ha påstått at Oljefondet investerer i klasebomber. Det hadde de egentlig ikke behøvd, for nå kan NorWatch avsløre at Oljefondets investering i den amerikanske våpengiganten General Dynamics likevel gir nordmenn klase-blod på hendene.
I 1996 samtalte Norsk Hydro og Statoil med militærjuntaen i Burma om å inngå et samarbeid. Det var gassen på Yadana-feltet som virket så forlokkende - men nordmennene motsto fristelsen. Det gjorde ikke amerikanerne i Unocal.
Miljøfondets investeringer er vedtatt å skulle økes kraftig i løpet av første kvartal i år, fra 1 milliard norske kroner til 2. Det kan bety en dobling av norske oljekroner i tobakksselskaper og miljøverstinger.
NorWatch skrev i siste nummer om hvordan Miljøfondets referanseportefølje er fylt opp med miljøverstinger og tobakksselskaper. Listen over selskaper har vært offentlig tilgjengelig i snart et år. Likevel har ingen av stortingspartiene som stemte for fondet reagert. Nå mottar både SV og forvaltningen kraftig kritikk fra miljøbevegelsen.
Idet Norsk Hydro trekker seg fra Utkal Alumina i Orissa i India, øker Oljefondets investeringer i det omstridte gruveprosjektet med nesten 30 prosent.
Resultatet av manglende etiske og miljømessige retningsliner for Oljefondets investeringer i utenlandske selskap, viser seg nå som fondets første årsmelding er offentliggjort. NorWatchs gjennomgang av Oljefondets aksjeportefølje levner ingen tvil: Norske oljepenger har gått til noen av de absolutt verst tenkelige selskapene med synderegistre så langt som et uår, ikke minst i utviklingsland.