Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Samlet sett får bankene et bedre etikkresultat i år enn de har fått noen gang før. (Foto: Chris-Håvard Berge / Flickr / CC-BY-NC)

I år holder bankene det høyeste etikknivået Etisk bankguide noen gang har registrert. Flere banker gjør store hopp fra i fjor.

Skogbrann i Altamira, Pará (2019). (Foto: Victor Moriyama / Greenpeace)

Den massive avskogingen i Brasil er et svar på voksende global etterspørsel etter jordbruksvarer og internasjonale investeringer. Norge bidrar til å gjøre det lønnsomt å rydde regnskog i Brasil.

Hayo, høvdingen av urfolksamfunnet Pataxo Ha-ha-hae, sørger ved elven Paraopeba som er full av forurenset gjørme. Foto: Mauro Pimentel/AFP/NTB scanpix

25. Januar brast damanlegget ved Vale sin gruve i delstaten Minas Gerais i Brasil. Katastrofen i Brumadinho har krevd 142 menneskeliv, og 194 er fortsatt savnet. Giftig gjørme dekker et stort område, hus, veier og landbruksjord er ødelagt og elven forurenset.

RWE er Tysklands største kullselskap, og et av selskapene som finansieres av internasjonale banker. Foto: RWE

Norske banker har ikke lenger aksjer i kullselskapene, men investerer milliarder i internasjonale banker som finansierer nytt kull, tjæresand og kontroversiell olje.

Oljefondets klimakriterium ble iverksatt i 2016 etter vedtak i Stortinget. Likevel har fondets andel i fossil energi økt med 50 milliarder kroner. Investeringer i de ti største fornybarselskapene går ned.
Framtiden i våre hender har bidratt til at Oljefondet kvitter seg med miljøversting og kullgigant Duke Energy.

FIVHs lokallag i Moss ville vite om kommunens pensjonskasse var fossilfri. En rask undersøkelse viser flere kontroversielle kullinvesteringer.

Berlin og Stockholm er sist ut i en serie storbyer som nå erklærer seg som fossilfrie

Oljefondets nedsalg av kull er godt i gang, men dessverre gjør føringer fra Finansdepartementet at mye kull blir i fondet.

 

Vår nabohovedstad følger Oslo sine fotspor og kvitter seg med sine investeringer i kull, olje og gass.

Oljefondet kvitter seg med kull – Universitet i Oslo forsetter å investere i klimaverstinger.

Etisk bankguide er nå lansert der banker i Norge er rangert på på etikk og miljø.

- Fossile investeringer er nå tapsprosjekter. Det vil bli enda verre fremover, sier Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender

Norfund gjør lurt i å lytte mer til befolkningen i landene de arbeider.
(Foto: Chris-Håvard Berge / Flickr / CC)
Norske kunder som vil spare etisk og bærekraftig har begrensede valgmuligheter. Kun en liten del norsk fondsbransje er god nok på etikk og bærekraft, og tilbudet av spesialiserte etiske og bærekraftige fond er fortsatt lavt. Det viser en ny rapport fra Framtiden i våre hender.