Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for etisk og miljøvennlig forbruk

Politikere og næringsliv tror utvikling kan kjøpes for penger. Selv enkelte organisasjoner tar til orde for en slik løsning. Rikere enn noensinne sitter i så fall Norge med nøkkelen til et problem som rammer millioner, for ikke å si milliarder av mennesker. Men hva skal vi gjøre?
En rekke hagemøbler av ødelagt regnskog vil være borte fra det norske markedet denne sesongen. Slik sett har kampanjen mot import av regnskogsmøbler virket.
Den vietnamesiske møbelfabrikken Scanviwood, som er deleid av den norske forretningsmannen Arve Varleite, har etter lengre tids innsats mottatt et såkalt Chain-of-Custody-sertifikat. Dette innebærer at fabrikken kan tilby hagemøbler som er produsert av miljøsertifisert tømmer. Nå viser det seg imidlertid at møbelimportørene er lite villige til å betale de ekstra kostnadene som en slik merkeordning medfører.
Den norske møbelleverandøren Riviera Gruppen selger hagemøbler til blant annet Maxbo-kjeden. Riviera fikk i fjor en skrape for å ha laget FSC-merker på egen hånd. Dette var andre år på rad Riviera utstyrte møblene sine med uekte miljøsertifikater.
Over 200 arbeidere har de siste månedene blitt sagt opp ved den norskeide møbelfabrikken Scansia Myanmar i Burma. Fabrikken kjøper teak fra militærjuntaens tømmerselskap, som har enerett på skogshogst i landet, og eksporterer hagemøbler til flere europeiske land. Oppfordringen om å boikotte all handel med Burma har imidlertid gjort at fabrikken ikke lenger eksporterer møbler til det skandinaviske markedet. - Konsekvensene av denne politikken må bæres av fattige burmesiske arbeidere, raser den norske eieren av Scansia, Arve Varleite.
En tomannsdelegasjon bestående av en tidligere høyesterettsdommer og en menneskerettighetsaktivst fra Calcutta, besøkte landsbyen Maikanch i etterkant av skyteepisoden den 16. desember. De presenterte nylig sin rapport i et møte med Presidenten i India og på en pressekonferanse, og anklager Utkal Alumina for å ha hatt en finger med i spillet i det som utviklet seg til en regelrett massakre. Etter massakren i Maikanch har anleggstart for Utkal-prosjektet blitt utsatt med enda et år.
Regjeringens budsjett for 2001 utvider rammene for næringsutvikling i bistandssammenheng. All finansiering av egenkapital i norske bedrifter i utviklingsland samles i Norfund. Samtidig har dette fondet fått doblet sin kapital, til 1,1 milliarder kroner.
Fjoråret var turbulent for det norske selskapet Tree Farms, som etter eget utsagn er det største selskapet innen treplanting i Øst-Afrika. Det hele begynte med to NorWatch-rapporter som påpekte en rekke kritikkverdige forhold ved selskapets "karbonprosjekter" i Uganda og Tanzania (se NorWatch 5/2000 og 8/2000), og året ble avsluttet med sammenbruddet i klimaforhandlingene.
Lorentzen-selskapet Aracruz Celulose ble i oktober tatt på fersk gjerning da de ødela naturskog i den brasilianske delstaten Bahia. Lokale organisasjoner dokumenterte hendelsen da de filmet trær som ble kappet ned i et område som Aracruz Celulose nylig har kjøpt for å utvide eukalyptus-plantasjene som fører selskapets gigantiske cellulosefabrikk.
I regi av FN kreves det inn krigsskadeerstatning fra Irak, som tas fra "olje for mat"-programmet. 30% av inntektene fra dette programmet går med til å dekke krigsskadeerstatningen, hvor kravene beløper seg til så mye som 320 milliarder dollar. Både norske myndigheter og selskapene Bergen Bulk Carriers og Gearbulk Limited er tilkjent erstatning for utgifter som partene pådro seg som følge av krigen i Kuwait. Norske myndigheter har fått avvist krav om dekning av utgifter til innenlands møtevirksomhet.
Banco Fondsforvaltning har de siste månedene annonsert offensivt i norske aviser for sitt nye "etiske" og "ideelle" aksjefond, Humanfond Aksje. 2% av forvaltningskapitalen i dette fondet går til frivillige organisasjoner som slutter seg til konseptet. Fondet er angivelig "etisk" fordi forvalterne lar være å investere i de to selskapene på Oslo Børs som har mer enn 10% av virksomheten sin innenfor bryggerivirksomhet og rustningsindustri.