Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Redder rare gulrøtter på Frosta

Grønne Folk har klart to ting. De lager god mat av grønnsaker, og redder mat som er for snål for butikkene.

Evelina Remeikyte, produksjonsleder på Grønne Folk, holder fram to av gulrøttene som ellers ville blitt liggende på jordet.
Evelina Remeikyte, produksjonsleder på Grønne Folk, holder fram to av gulrøttene som ellers ville blitt liggende på jordet.

Grønne Folk har klart to ting. De lager god mat av grønnsaker, og redder mat som er for snål for butikkene.

Det enkleste og kanskje beste kostholdsrådet lyder «Spis mat, ikke for mye, mest planter». Justerer du første ledd til «spis opp maten», så løser man både kosthold og klimaproblemer i en jafs. Med ferdigmat i porsjonspakker laget av snåle grønnsaker, leverer Matprodusenten Grønne Folk et viktig bidrag til matbutikker over hele landet.

Grønt nabolag

Grnne Folk nett 5

Frosta ligger frodig og grønn omtrent halvveis inne i Trondheimsfjorden. De mange gårdene på halvøya dyrker store mengder grønnsaker og urter. Beliggenheten og god matjord, gjør Frosta til en av de viktigste landbruksområdene i Norge.

Men for noen år tilbake satt Ragnhild Eggen Viken på familiegården på Frosta og irriterte seg over hvor mye mat som ikke ble spist.

– Daglig var vi vitne til traktorlass og lastebillass fulle av gulrøtter og løk som kjørte forbi vinduet, på vei til å kastes. Vi ville tenke nytt på hvordan utnytte maten bedre, forteller hun i dag.

I dag jobber ni personer med å hakke, skjære, steike, blande, koke og pakke en variert meny av grønnsaksbasert ferdigmat, i lokalene til det nedlagte meieriet på Frosta. I dag holder Grønne Folk til her. Langs en vegg står flere digre gryter med ulike retter og putrer. I et hjørne står en av de ansatte og vakuumpakker rødbetbaserte burgere, blandet og stekt tidligere samme dag. I midten sprøytes en gryterett ned i plastbegre før de forsegles. På kjølelageret ligger ymse snåle gulrøtter som skal i gryta, ved siden av ferdig skrelte poteter i varierende størrelse.

Standarder gir svinn

Grnne Folk nett 8

Krokete gulrøtter som ikke passer i et plastbeger på 18 cm. Løk som ikke er stor nok til å fylle en løkstrømpe. Fullt spiselig mat, men feil fasong og størrelse. Noe av maten gikk til dyrefor, men ikke alle dyr spiser hva som helst. Gulrøtter, for eksempel, er noe som det er vanskelig å bli kvitt.

Dermed blir hele eller deler av avlingene pløyd tilbake i jorda. Ragnhild mener standardisering må ta noe av skylda:

– Gulrøtter skal for eksempel passe inn i et beger på 18 cm. Hadde vi hatt knapphet på mat, ville aldri slike standarder kommet.

En altfor stor del av maten som produseres i landbruket ender som matsvinn. Opp mote en tredjedel av maten som produseres i verden, ifølge tall fra FN. Matproduksjon er en viktig årsak til klimaendringene, og klimautslippene fra mat som går til spille er et stort og helt unødvendig klimautslipp. Med andre ord bør man spise opp maten, heller enn å la den råtne på jordet.

Krydret og kortreist

Da Ragnhild og resten av familien ville redde maten som gikk tapt på Frosta, la de en plan. De ønsket å ta i bruk det brede utvalget av gode råvarer som gikk til spille, og lage god mat. I planen inkluderte de en dyktig kokk, et nedlagt meieri, alle nabobøndene på Frosta, og gamle samarbeidspartnere i BaRe og Rema 1000. Resultatet ble Grønne Folk, og et bredt utvalg ferdigmat av grønnsaker.

Grnne Folk nett 2

Samarbeidet med en profesjonell kokk, Bjørnar Buserud, og en god dæsj lokalproduserte urter, har vært viktig for suksessen. Sammen har de tryllet fram en thaigryte, chili sin carne, selleriburger, bolognese, urtehumus, med mer. Fargerik design bidrar til at ferdigmaten i dag selges over hele Norge, blant annet hos Rema og Oda.

«Mest planter»

Nordmenn spiser stadig mer ferdigmat i en travel hverdag, altså ferdig prosesserte matretter som bare trenger oppvarming. Veksten i ferdigmat har vært en viktig drahjelp. Ferdigmat blir ofte assosiert med kjøttretter. Men det trenger det jo ikke være. Poenget er at den er god og lettlaget.

Grønne Folk gjør egentlig lite ut av at maten er vegetarisk, men det er den jo. Alle spiser jo grønnsaker, ikke bare dedikerte vegetarianere. God smak og fargerik design, dulter også ikke-vegetarianerne til å spise mer grønnsaker.

Grønne Folk er i ferd med å vokse seg ut av meieriet, egentlig også nabolaget på Frosta. De vil gjerne vokse, og leter nå etter ubenyttede matressurser i resten av landet som mette flere grønne folk utover hele landet.

Grnne Folk nett 4

– Vi tror alle har et mål om å spise mer grønnsaker. Vi bidrar til å gjøre det lettere, avrunder Ragnhild Eggen Viken.

På bildene:

Vegard Lilleler, daglig leder, og Åshild Therese Moen, kvalitetsleder, viser fram noen av rettene laget det siste døgnet.

Opertør Daniel Ljøkjell styrer en av maskinene som heller gryterett i riktig fat.