Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Sesongråvarer på menyen i Viken

Tre kantiner i Viken fylkesadministrasjon har satt bærekraft på menyen. 

Foto: Viken Fylkesadministrasjon
Foto: Viken Fylkesadministrasjon

Tre kantiner i Viken fylkesadministrasjon har satt bærekraft på menyen. 

Kantiner i Viken fylkesadministrasjon gjort driften litt mer bærekraftig, gjennom et prosjekt i samarbeid med Framtiden i våre hender.  

Kantinene, i Drammen, Sarpsborg og Oslo, gjennomførte to prosjekter for å gjøre meny og drift mer bærekraftig. Først tok de grep om møtemat til interne møter, hvor det ofte blir liggende igjen mat som siden går i avfallet.  

Deretter satte de sesongråvarer fra lokale produsenter på menyen, med tilbud om minst ett varmt måltid per uke til de ansatte. Sesongbaserte råvarer gjør at man øker etterspørsel etter lokalt produsert mat når den er moden, og dermed både spiser opp maten, og reduserer behovet for frakt av mat.  

Prosjektet bidro til at flere ansatte i fylkesadministrasjonen så klimaeffekten og støtten til lokale bønder. De kantineansatte som deltok i prosjektet fikk på sin side innsikt i matsvinn og bærekraft:  

“Jeg ble stolt og entusiastisk over fokuset på lokal mat”, er en av tilbakemeldingene vi fikk fra deltakere. 

Bærekraftige storkjøkken

Prosjektet er et samarbeid mellom Viken fylkeskommune og EU-prosjektet FoodTalks, med Framtiden i våre hender som prosjektleder. Målsettingen for prosjektet har vært å støtte utviklingen av bærekraftige rutiner for storkjøkken.  

I det europeiske samarbeidsprosjektet ble det utviklet en åpen plattform med læringsressurser tilgjengelig for alle. Denne består av en stor kunnskapsbase med en rekke handlingsverktøy, designet for matserveringssteder som ønsker å tilby etiske, miljøbevisste og sunne alternativer for sine gjester, og for å støtte sine gjester i å ta bedre beslutninger om maten de kjøper og forbruker. Her finnes støttemateriell til å utvikle kampanjer innenfor de fire hovedtemaene: Mat og Helse, Mat og Miljø, Mat og Etikk, Mat og Avfall.  

Ønsker ditt storkjøkken støtte til å utvikle konsepter innenfor bærekraftig mat?  

Ta kontakt på post@framtiden.no. 

FoodTalks er et europeisk samarbeidsprosjekt som omfatter syv partnerorganisasjoner i syv land: Agado (Tyskland), Global Action Plan (Irland, Spania og Nederland), InEuropa (Italia), Legacy 17 (Sverige) og Framtiden i våre hender i Norge. Finansiering har blitt gitt gjennom EUs Erasmus+.