Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Foto: Istock

Butikker får skattefradrag for å kaste varer

Visste du at butikker får skattefradrag for å kaste varer, men må betale moms hvis varene skal doneres bort?

Foto: Istock
Foto: Istock

Visste du at butikker får skattefradrag for å kaste varer, men må betale moms hvis varene skal doneres bort?

Dagens skatte- og avgiftsregler gjør det ofte mer lønnsomt for butikker å kaste varer som de har problemer med å få solgt, i stedet for å gi dem bort. Butikker kan nemlig skrive av ødelagte varer på skatten, men må betale skatt og merverdiavgift for å gi bort varer til andre som kan bruke dem – som for eksempel en bruktbutikk.

Store mengder overflødige klær

Klesbutikkene sitter igjen med store mengder overflødige klær årlig. Det gjelder reklamasjonsvarer og feilvarer – men også klær som blir oppfattet som utdaterte fordi det produseres nye modeller hver sesong. Det finnes lite dokumentasjon på hva som skjer med disse overflødige varene, og hvor store mengder det egentlig er snakk om. Men det er mye som peker mot en urovekkende praksis.

En NORSUS-rapport fra 2020 anslår at norsk butikkjeder sitter igjen med minst 700 tonn overflødige klær årlig, og sannsynligvis mye mer, som ikke blir solgt.

Ødelegger plettfrie varer

Framtiden i våre hender har fått inn flere tips fra våre følgere som blant annet jobber i klesbutikker om at de blir bedt om å ødelegge overflødige varer.

Noen melder om at reklamasjonsvarer ødelegges før de kastes. Andre ødelegger også varene for å forhindre dumpster-diving. Flere av følgerne våre understreker at varene de har blitt bedt om å ødelegge på jobb var helt plettfrie returvarer. De forteller også at sesongvarer blir kastet etter endt sesong.

Regelverket må endres

Slik det er nå, oppfordrer skattereglene til kasting av varer. Sløsing skal ikke lønne seg. Framtiden i våre hender jobber for en tiltakspakke mot sløsing som endrer dette regelverket, slik at det ikke lønner seg for butikker å kaste usolgte og returnere varer fremfor å donere dem.

Krev at politikerne tar tak! Skriv under på vårt forslag til en tiltakspakke mot sløsing her.