Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

109 tekstilarbeidere kom aldri hjem

Til nå i 2021 har 109 tekstilarbeidere mistet livet på jobb. 143 andre arbeidere ble skadet. Det viser en ny kartlegging. Nå haster det å sikre tekstilarbeidere bedre beskyttelse på jobb.

Til nå i 2021 har 109 tekstilarbeidere mistet livet på jobb. 143 andre arbeidere ble skadet. Det viser en ny kartlegging. Nå haster det å sikre tekstilarbeidere bedre beskyttelse på jobb.

Nettverket Clean Clothes Campaign har laget en oversikt over 32 alvorlige ulykker i sammenlagt ni land de siste åtte månedene. Eksemplene som trekkes frem er blant annet hendelser hvor tre arbeidere ved tre forskjellige fabrikker i Pakistan fikk elektrisk støt og døde.

28 marokkanske arbeidere druknet eller fikk dødelige elektriske sjokk når den underjordiske fabrikken ble overfylt med vann etter et kraftig regnskyll. Ni ble drept og 29 skadet i Egypt da en bygning, som blant annet huset en tekstilfabrikk, raste sammen. Ulykken skjedde grytidlig om morgenen og mange arbeidere sov i lokalene når tragedien inntraff.

Se tidslinjen her:

Farlig realitet

Arbeidere, uansett land og sektor, har rett til trygge arbeidsforhold. For mange tekstilarbeidere er realiteten en helt annen: Noen mister en hånd eller arm i farlige maskiner, andre blir offer når dampkjeler eksploderer, andre igjen får elektriske støt grunnet gamle, slitte ledninger til symaskinene de jobber ved. Men hendelsene som dreper flest er fabrikkbranner og bygninger som raser sammen. Sikkerhetsavtalen i Bangladesh, som over 200 kles- og tekstilkjeder signerte i kjølvannet av katastrofen, har derimot ført til at 1600 av landets fabrikker nå er langt sikrere enn for få år siden. Nå er det et skrikende behov for at den vellykkede avtalen spres til andre tekstilproduserende land.

Store mørketall

Alle ulykkene i Clean Clothes Campaign sin tidslinje er rapporterte hendelser. I tekstilsektoren er det derimot store mørketall med hensyn til ulykker. Mange hendelser dekkes til, ofrene blir avspist med en symbolsk sum for å ikke rapportere om hva som skjedde, og det har vært tilfeller hvor familien til den som rammes trues til taushet. Det er grunn til å tro at mange fabrikker underrapporterer både alvorlige og mindre alvorlige hendelser. Derfor viser tidslinjen bare toppen av isfjellet av den globale tekstilindustriens døde og skadede så langt i 2021. Situasjonen gjøres enda vanskeligere når selskaper nekter å være åpne om hvilke fabrikker de kjøper varer fra og fraskriver seg derved alt ansvar hvis det skulle skje en ulykke eller andre graverende forhold.

Se vår oversikt over hvilke kles-, sports og skokjeder som har åpne fabrikklister – og hvilke som hemmeligholder dette.

Se her hvilke merker som har signert sikkerhetsavtalen.

Framtiden i våre hender har vært en del av nettverket Clean Clothes Campaign siden 2007. Helt siden starten har vi jobbet tett med fagforeninger og frivillige organisasjoner i produsentland i Asia og sittet i flere av nettverkets arbeidsgrupper.