Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Foto: Tore Fjeld

Hvordan stemmer du for klima og miljø i årets valg?

Høstens valg må bli et klimavalg, men politikk er ikke alltid helt enkelt. Her er fem tips som kan hjelpe deg på veien.

Foto: Tore Fjeld
Foto: Tore Fjeld

Høstens valg må bli et klimavalg, men politikk er ikke alltid helt enkelt. Her er fem tips som kan hjelpe deg på veien.

1. Velg hjertesaker og sjekk kartlegginger

Alle partiene, med noen få unntak, er opptatt av det grønne skiftet og ønsker å kutte minst like mye i klimagasser som vi har fortalt FN at Norge skal gjøre. Likevel er tilnærmingene til hvordan dette skal skje veldig ulike. Derfor må du bore lenger enn “klima er viktig”-formuleringen for å se hva som er et ekte klimaparti i dine øyne.

Skal Norge avslutte oljeleting? Vil partiet prioritere å gjøre det lønnsomt å lage ting som varer, framfor bruk og kast? Er partiet villig til å skru opp prisen på forurensing? Vil partiet verne om naturen og biologisk mangfold?

For å svare på dette er partikartlegginger nyttig. Sjekk ut Naturvernforbundet, og WWFs partiguide. Se også hva partiene mener om ulike tema, som olje, på NRK sin partiguide.

Hvilke andre hjertesaker du har ved siden av klimasaken, kan også bli avgjørende for hvilket parti du lander på. Se andre organisasjoners kartlegginger på dyrevern (Dyrevernalliansen), utviklingspolitikk (Kirkens Nødhjelp), NOAS’ velgerguide om asylpolitikk, «Spis opp maten» sin gjennomgang av politikk på matkasting, for å nevne noen.

2. Ta valgomater

Det ligger et omfattende arbeid bak valgomatene til NRK, Aftenposten og VG. Vær oppmerksom på at valgomatene kan være vektet mot de heteste klimadebattene, og tar ikke nødvendigvis med alle hjertesakene dine.

Ta gjerne valgomater med vennene dine og diskuter resultat og spørsmål. Og hvis du har tid, kan du lese partienes partiprogrammer som ligger tilgjengelig på deres nettsider.

3. Kartlegg samarbeid og ultimatum, men ikke grav deg ned i det

Er det viktig for deg at partiet støtter høyre- eller venstresiden i politikken? Ønsker du ultimatum og kompromissløs tilnærming til hjertesaken din, eller er det viktig for deg at partiet er med i regjering og kan påvirke prosesser innenfra?

Det er uendelige muligheter for spekulasjon i hva som vil skje med ulike valgresultat, så selv om det er greit å ha litt oversikt over hvor de aktuelle partiene er i landskapet, er det viktigste hva partiet faktisk mener og går til valg på.

4. STEM!

Uansett hvor mye eller lite research du gjør, er det viktigste du foretar deg å dra til valglokalet og stemme.

Stemmelokalene har åpnet, og vi anbefaler alle å planlegge for forhåndsstemming så lenge det er rimelig klart hva din preferanse er. Bedre for smittevern, bedre for køen, bedre for deg!

5. Få dine (unge) venner til å stemme!

Kanskje det aller viktigste du kan gjøre for å få høstens valg til bli et klimavalg, er å få de du kjenner til å stemme. Klimasaken er ofte viktigere for unge folk enn eldre, men unge stemmeberettigede er også den gruppen som er dårligst på å faktisk ta seg til stemmelokalet og gjennomføre.

Har du unge venner og kjente rundt deg som også er opptatt av at norske politiskere skal ta FNs “kode rød” på alvor? Prat med dem direkte. Vis at du har stemt og si hva du har lagt vekt på. Det betyr mye.