Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Rekordhøyt resultat for Etisk bankguide 2020

Aldri før har bankene holdt et så høyt etisk nivå som det de gjør i år. Flere av dem gjør store hopp på vår rangering.

Aldri før har bankene holdt et så høyt etisk nivå som det de gjør i år. Flere av dem gjør store hopp på vår rangering.

I år har vi gjennomført Etisk bankguide-undersøkelsen for femte gang. I løpet av disse årene har vi sett kraftige forbedringer i bankenes policy og retningslinjer.

Vi gleder oss over at bankene forbedrer retningslinjene sine for bærekraftsarbeidet. Disse retningslinjene danner et viktig grunnlag for endring i praksis og er med på å gjøre norske banker mer etiske.

Etisk bankguide er basert på en omfattende gjennomgang av bankenes retningslinjer, krav og policydokumenter. Framtiden i våre hender og Forbrukerrådet har kontrollert hver enkelt bank innenfor 14 ulike temaområder, og har deretter utarbeidet resultater for hver bank. Jo høyere resultat, desto bedre retningslinjer har bankene når det gjelder samfunnsansvar, etikk og bærekraft.

SE HELE OVERSIKTEN HER EtiskBankGuide hst2020 v2

Alle har blitt bedre

Endringene fra første gjennomgang i 2016 er markant. Økningen har vært fra gjennomsnittlig score på 23 prosent i 2016 til 75 prosent i 2020.

Nok en gang er det Cultura bank som gjør det aller best med en samlet score på hele 98 prosent. Cultura er den eneste etiske banken som er med i guiden. Som i fjor tar Storebrand andreplassen, med 87 prosent. På tredjeplassen kommer Sparebank 1 Østlandet, som har gjort et stort sprang på poenglisten, opp fra 65 prosent til hele 86 prosent i år. Fjerdeplassen inntas av Sparebanken Vest som har gått opp fra 73 til 83 prosent.

Det er særlig mange av sparebankene som har gjort kraftige forbedringer i sine retningslinjer og som derfor klatrer på rangeringen.

Forbedringer innen olje og gass

Banker har stor makt i nasjonal og internasjonal økonomi, da de finansierer økonomisk aktivitet gjennom investeringer og lån. Hvordan bankene jobber med bærekraft har reelle konsekvenser for selskapers evner til å tiltrekke seg finansiering. Det er spesielt innen olje og gass at bankene samlet sett har forbedret sine retningslinjer mest det siste året.  

Det er flere som nå har tatt tydelig stilling mot boring etter olje og gass i Arktis, samt utvinning av olje fra oljesand eller oljeskifer. Enkelte banker tar et skritt videre og stenger pengekranene til hele oljebransjen.

Fortsatt arbeid som gjenstår

Selv om de gjennomsnittlige resultatene for de norske bankene har bedret seg, advarer Framtiden i Våre hender og Forbrukerrådet bankene mot å hvile på laurbærene.  Bankene har fremdeles mye de kan bli bedre på, både retningslinjer og ikke minst praksis. De holder stort sett kortene tett til brystet om deres dialog med selskaper de finansierer, samt hvordan de har brukt sin stemmerett i generalforsamlinger til selskaper de investerer i. I tillegg, får de alle fleste dårligere resultat på kravene de stiller til andre selskaper, enn kravene de stiller til seg selv. 

Gode retningslinjer for bærekraft og etikk krever kontinuerlig arbeid. Selv om gjennomsnittsscoren er relativt høy, betyr ikke det at bankene ikke har forbedringspotensial. Og gode retningslinjer er ingen garanti for god praksis. Det er svært viktig at bankene påser at retningslinjene ikke bare er på papiret.

Slik reagerer bankene på resultatet:

Storebrand

Cultura Bank

Handelsbanken

Sparebank 1 Østlandet