Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

 For Andrea  er det viktig å få fram hvor enkelt det kan være å gjøre sin del for klima. Nå skal hun og familien prøve å spise vegetarisk og ha forbrukspause i tre uker som del av Klimadugnad.

 

Andrea er med på klimadugnad og redder verden, litt

- Hva vi gjør påvirker jo de store politiske grepa.

Det er viktig for Andrea at det ikke er alt eller ingenting når det kommer til å leve mer klimavennlig (Alle foto: Terese Samuelsen)
 

For Andrea Hegdahl Tiltnes er det viktig å få fram hvor enkelt det kan være å gjøre sin del for klima. Nå skal hun og familien prøve å spise vegetarisk og ha forbrukspause i tre uker som del av Klimadugnad.

Andrea redder verden

På kjøkkenbordet hjemme på Byåsen i Trondheim pakker Andrea Hegdahl Tiltnes inn en eske med gråpapir og røde sløyfer rundt. Inne i eska ligger den blå løpejakka søstera hadde ønska seg til bursdagen sin – og som hun hadde sagt ifra om at gjerne kunne være kjøpt brukt. 

- Jeg syns det er viktig at vi skal kunne gi brukte ting i gave, og at man sier tydelig fra om at man ønsker seg brukt, sier hun.

 

dsc 0092

  Å kunne kjøpe gaver som ville vært for dyre hvis de var kjøpt nye, syns Andrea er en av fordelene ved å gi brukte gaver. (Foto: Terese Samuelsen)

 

Igjennom Instagram-kontoen @andrea_redder_verden_litt har Andrea siden 2016 delt sitt forsøk på å leve litt mer miljøvennlig.

Hun deler både oppturer og nedturer, og legger ikke skjul på at det ikke er alt som er føles like overkommelig. 

– I sommer ble det for eksempel veldig mye grilling, og det er jo veldig enkelt med pølse da. Det fins jo så mye godt man kan grille som ikke er kjøtt, men man glemmer det litt.

Og nylig da familien skulle øke fra fire til fem skjønte de at de kom til å trenge en ny bil, men selv om de ønsket å kjøpe elbil fant de ingen som passa deres livssituasjon og økonomi.

 

dsc 0221

 Det må legges mer til rette for at vi skal få reparere tingene våre enkelt mener Andrea. (Foto: Terese Samuelsen)

 

- Det er veldig viktig for meg at det ikke er "alt eller ingenting". Vi trenger ikke alle være perfekt, vi trenger alle å gjøre litt, sier hun.

Og litt blir fort mye. Arveklær, gjenbruk, stopping av hullete barnetøy, plastreduksjon, matredding og restemat er blitt mer og mer hverdagslig for Andrea og familien.

 

 

Vi som syns klima er den viktiske saken er nødt til å gjøre den til akkurat det. 
 Andrea Hegdahl Tiltnes

 

Små grep, store løsninger

Men hjelper det egentlig, at vi alle tar disse grepa i egne liv?

- Ja, jeg mener vi alle har et ansvar for hvordan vi påvirker verden vi lever i. Og så vi trenger store politiske grep på systemnivå, men det henger jo sammen. Hva vi gjør påvirker jo de store politiske grepa. Og politikerne trenger å vite at de har oss i ryggen.

Er det derfor du ville være med på Klimadugnad?

- Jeg syns det er veldig viktig å løfte fram hva vanlige folk kan gjøre. For hver lille ting vi gjør er det kortere til neste steg. Vi tar mer bevisste valg som igjen påvirker politikere og næringsliv.

 

dsc 0015

 - Folk vet jo at jeg vil ha brukte ting, så barna mine har arva nesten alt de har og har veldig mye bra klær! Jeg har også fått nesten alt av gravid- og ammeklær av bekjente, sier hun. (Foto: Terese Samuelsen)

 

Tre uker for Klimadugnad

Som del av Klimadugnad skal Andrea og familien prøve spise vegetarisk i 21 dager. 

- Jeg har ikke noe mål om å bli vegetarianer, men kjøttforbruket har jo et enormt utslipp. Så jeg har lyst å spise mindre kjøtt.

Med tre små og en travel hverdag er det lite tid til å lære seg å lage nye oppskrifter, som Andrea har opplevd har vært en av hindringene for å spise mer plantebasert.

- Utfordringen kommer nok til å være middager. Jeg spiser lite kjøtt som pålegg og til andre måltider, men middagen er ofte der det blir vanskelig. Hverdagen er hektisk og vi rekker ofte ikke å lære oss å lage nye ting. Men det er jo egentlig veldig lett å søke opp nye oppskrifter. Jeg tenker vi skal prøve å spise litt mer av de typene grønnsaker vi ikke spiser så mye av fra før, som beter og kål.

Lyst å ta del i Klimadugnad? Klikk her for å velge en handling innenfor klimavennlig mat!

 

dsc 0122

  Restemat og kjøttfrie måltider er noen av temaene hun publiserer om på Instagramkontoen @andrea_redder_verden_litt. (Foto: Terese Samuelsen)

 

I tillegg til å spise vegetarisk, skal Andrea som deltaker i klimadugnad ha forbrukspause på 21 dager. I løpet av disse tre ukene skal hun ikke kjøpe nye ting, men velge brukt, leie eller låne når hun trenger noe.

- Jeg kjøper jo ganske lite ting fra før, så det blir kanskje ikke så vanskelig. Jeg prøver alltid å kjøpe brukt først. Men når jeg først kjøper nytt prøver jeg tenke nøye igjennom det. Det er noe med det der å gjøre gode kjøp som man vil ta vare på.

Lyst å forbruke mere klimavennlig som del av klimadugnaden du og? Klikk her!

 

dsc 0107

 Andrea skal spise mere klimavennlig som del av klimadugnad (Foto: Terese Samuelsen)

 

Varig klimahandling

I løpet av det neste året fram mot stortingsvalget skal Framtiden i våre hender mobilisere hundre tusen nordmenn til å vise fram sine handlinger for klima, for å presse fram en hard klimapolitikk i valget.

- Uansett om man liker det kapitalistiske systemet eller ikke, så lever vi i et system hvor ting er nødt til å lønne seg. Og da er vi nødt til å gjøre det sånn at det lønner seg å være klimavenlig, sier Andrea.

 

Vi trenger ikke alle være perfekte, vi trenger alle å gjøre litt.  
 Andrea Hegdahl Tiltnes

 

For å få på plass varig klimahandling, mener hun at de bærekraftige valgene også er nødt til å bli de mest tiljengelige. Det må bli enklere å reparere, redusere svinn og leve klimavennlig:

- Og vi som syns klima er den viktiske saken er nødt til å gjøre den til akkurat det. Vi må ha fokus på de rette løsningene, og sørge for at det er de sakene som preger året fram mot valget, sier hun.

 

 

dsc 0163

(Foto: Terese Samuelsen)

 

Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!
Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.
Bli med!