Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Mat i en fryser

Spis opp maten din!

Maten vi kaster bare i Norge, kunne mettet mer enn 840 000 mennesker. Utfordre deg selv til å spise opp maten din og ha null matsvinn i 21 dager.

Maten vi kaster bare i Norge, kunne mettet mer enn 840 000 mennesker. Utfordre deg selv til å spise opp maten din og ha null matsvinn i 21 dager.

En tredjedel av all mat som blir produsert til mennesker i verden, blir av ulike grunner kastet. Det er en enorm sløsing med verdifulle matressurser i en verden hvor over 800 millioner mennesker fortsatt sulter.

I tillegg legger produksjonen av all den kastede maten unødvendig beslag på store landområder, og tilsvarer 8 prosent av de totale menneskeskapte klimagassutslippene. Hvert år kaster norske butikker, matprodusenter, grossister og husholdninger til sammen 390.000 tonn mat som kunne vært spist.

Hvem kaster maten?

Av de 390.000 tonnene spiselig mat som blir kastet i Norge, er fordelingen slik:

  • 58 prosent av dette er det husholdningene som kaster (225.600 tonn)
  • 20 prosent blir kastet av matindustrien (79.800 tonn)
  • 16 prosent av matsvinnet skjer hos dagligvarehandelen (62.050 tonn)
  • 5 prosent blir kastet av hotell og kantiner (17.600 tonn)
  • 1 prosent er det grossistleddet som kaster (5.850 tonn)

Enorme konsekvenser

En beregning fra Framtiden i våre hender viser at konsekvensene for klima, ressursbruk og mennesker er dramatiske. Reduserer vi matsvinnet til null, gir det samme klimaeffekt som å fjerne mer enn 500.000 biler fra veiene. Og matsvinnet inneholder nok kalorier til å mette mette 840.000 mennesker.

Ved å kaste mat, kaster vi bort arealer tilsvarende 22 prosent av Norges samlede jordbruksareal på å produsere mat som aldri blir spist. Det er samme areal som alle gårdene i regionen Innlandet sammenlagt. I snitt kaster hver av oss rundt 42 kilo spiselig mat i året.

Ifølge Østfoldforskning er det de yngre blant oss som kaster mest, og spesielt småbarnsfamiliene. For en gjennomsnittlig familie på fire tilsvarer matsvinnet mer enn 10.000 kroner kastet i løpet av et år.

Hva er matsvinn?

I dette regnestykket inngår kun de delene av maten som på et eller annet tidspunkt har vært regnet som spiselig, men som av ulike grunner blir kastet. Dette defineres som matsvinn, mens matavfallet, som for eksempel kaffegrut, bananskall og beinrester, ikke regnes med.

Matsvinn skjer gjennom hele verdikjeden, derfor må vi finne gode løsninger for å minske svinnet i næringslivet, det offentlige - men også hjemme ved kjøkkenbenken.

Slik kaster du mindre mat:

  • Planlegg innkjøpene dine, lag ukesmeny og handleliste
  • Lag restefest
  • Stol på sansene dine mer enn datomerkingen
  • Hold orden i kjøleskapet og ha egen boks med mat som må spises opp først

Les flere tips om å hindre matkasting her

Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Vi finnes bare på grunn av den økonomiske støtten fra de over 40 000 medlemmene våre. Desto flere som støtter arbeidet vårt, jo større påvirkningskraft har vi også i møte med myndigheter, politikere og næringsliv. Bli medlem i dag!