Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Kleskjeder tatt for grønnvasking

Sju store kleskjeder bryter markedsføringsloven i sine nettbutikker, og må endre sin markedsføring. Det har Forbrukertilsynet konkludert med etter en undersøkelse.

Sju store kleskjeder bryter markedsføringsloven i sine nettbutikker, og må endre sin markedsføring. Det har Forbrukertilsynet konkludert med etter en undersøkelse.

Det siste året har det vært mye fokus på kleskjedenes markedsføring av såkalt bærekraftige klær. I fjor fikk flere store kleskjeder refs av Forbrukertilsynet for brudd på markedsføringsloven, og før sommeren leverte Forbrukerrådet en klage på markedsføringen av «grønne» klær i diverse nettbutikker.

Nå konkluderer Forbrukertilsynet med at flere norske nettbutikker driver villedende markedsføring og mangler dokumentasjon for at klærne de selger er bedre for miljø og klima.

Har gransket kleskjedene

Den siste tiden har Forbrukertilsynet fulgt nøye med på bærekraftmarkedsføringen til norske klesbutikker. I februar sendte tilsynet et orienteringsbrev til 50 kleskjeder og klesbutikker der de ble bedt om å sjekke at markedsføringen deres var i tråd med lovverket. Til tross for dette har Forbrukertilsynet i en nylig tilsynsaksjon konkludert med at 7 av 15 aktører de har gransket, bryter norsk lov i sine nettbutikker.

Tilsynet påpeker blant annet at kleskjedene merker plagg med «miljømerker» som mangler dokumentasjon, og at dette villeder forbrukere som ønsker å kjøpe mer miljøvennlige produkter. Videre understreker de at kleskjedene fort tar for lett på begreper som “bærekraftig”, “grønn” og “etisk”.

Kan bli bøtelagt

Forbrukertilsynet har sendt brev til de sju kleskjedene som har brutt loven og bedt dem om å endre markedsføringen sin. Hvis dette ikke skjer innen 17. august, har tilsynet myndighet til å bøtelegge aktørene som fortsetter å bryte loven.

Én av aktørene har blitt bedt om å oppgi flere opplysninger før Forbrukertilsynet kan konkludere om markedsføringen er innenfor lovverket eller ikke. De sju aktørene som foreløpig er tatt for ulovlig markedsføring er:

  • H&M
  • KappAhl
  • Zalando
  • Gina Tricot
  • Pierre Robert
  • Bestseller
  • Ellos

Noe forbedring

Forbrukertilsynet ser imidlertid en viss forbedring hos noen av kleskjedene de har undersøkt, og sju av aktørene holder seg innenfor lovverket. Det kan også virke som om flere kleskjeder i større grad enn tidligere er opptatt av å forklare bakgrunnen for bærekraftpåstandene de benytter.

Tilsynet sier at de likevel vil følge klesbransjen tett og varsler flere aksjoner i tiden som kommer. Dette er en utvikling Framtiden i våre hender ønsker velkommen, da vi mener det er svært viktig at forbrukere ikke villedes og at kleskjedene kan dokumentere sine påstander om bærekraft og miljømessige fordeler.