Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Fagforeningslederen Soy Sros

Fagforeningsleder arrestert etter Facebook-post

Satt 55 dager i varetekt for å ha varslet om oppsigelser via Facebook. Luksusmerkene Michael Kors og Kate Spade løftet ikke en finger for å støtte henne.

Soy Sros produserer luksusvesker og er fagforeningsleder på fabrikken Superl i Kambodsja. (Foto: Soy Sros)
Soy Sros produserer luksusvesker og er fagforeningsleder på fabrikken Superl i Kambodsja. (Foto: Soy Sros)

Satt 55 dager i varetekt for å ha varslet om oppsigelser via Facebook. Luksusmerkene Michael Kors og Kate Spade løftet ikke en finger for å støtte henne.

Siste dag i mars fikk rundt 100 arbeidere ved veskefabrikken Superl Ltd. i Kambodsja, beskjed om at deres jobbkontrakter ikke ville bli fornyet. Fabrikkledelsen hevdet at antall bestillinger hadde stupt grunnet korona-pandemien og ga lavere etterspørsel av varer. En av de oppsagte var en høygravid arbeider. Den kvinnelige fagforeningslederen ved fabrikken, Soy Sros, gikk rett til ledelsen for å klage på vedtaket, men de avslo å møte henne.

Samme kveld skrev hun om kollegaenes skjebne på Facebook og oppnådde det hun ønsket - at alle arbeiderne skulle få sine kontrakter fornyet. Men med henne selv gikk det verre. To døgn senere ble hun arrestert, anklaget for ærekrenkelse.

Forsøkt presset av ledelsen

Neste dag ble Soy Sros presset av fabrikkledelsen til å slette Facebook-posten. Men da de også ville ha henne til å signere et brev der hun beklaget hendelsen, godtok en advarsel og tilsto at hun hadde skrevet “fake news” på Facebook, nektet hun.

Når hun ble kalt til ledelsens kontor påfølgende dag ventet politiet. Hun ble satt i en bil og kjørt til en nærliggende politistasjon, satt i forhør og måtte tilbringe natten på cellen, før hun neste morgen ble overført til domstolen for videre utspørring. Det skulle ta nesten to måneder før fagforeningslederen, som er enke og mor til to mindreårige barn, kunne gjenforenes med dem og bestemoren.

Internasjonal solidaritet

Den kambodsjanske fagforeningen Collective Union of Movement of Workers (CUMW), som Soy Sros er medlem av, kontaktet merkevareselskapene for at disse skulle gripe inn i saken. Ingen av selskapene svarte. Da et brev til myndighetene ga like lite uttelling bestemte CUMW seg for å kontakte det internasjonale nettverket Clean Clothes Campaign, som Framtiden i våre hender er en del av. I tillegg søkte fagforeningen støtte hos IndustriALL og andre organisasjoner som arbeidere på internasjonalt nivå.

I løpet av de nærmeste ukene hadde det blitt startet en underskriftskampanje på Labourstart.org, en aksjonsplattform for fagbevegelsen. I tillegg fikk merkevarene oppfordringer fra alle involverte organisasjoner å ta opp saken med fabrikkledelsen og saken fikk oppslag i store medier slik som New York Times og The Guardian.

Gjenombrudd

28. mai ble fagforeningslederen løslatt fra fengselet mot kausjon. Og siste helg ble det enda et viktig gjennombrudd i saken: Fabrikkledelsen ved Superl bukket under for presset og det ble signert en avtale dem og fagforeningen.

Avtalen slår fast at:

  • Superl sine anklager mot Soy Sros trekkes tilbake
  • Hun får jobben sin tilbake
  • Hun får full lønn for de dagene hun satt i varetekt
  • Superl garanterer at det ikke vil skje noen gjengjeldelse eller diskriminering av henne
  • Partene skal samarbeide for å forbedre arbeidsforholdene

Retten har derimot ikke formelt bekreftet at saken er avsluttet, og arbeidsgruppen som har mobilisert til støtte for hennes sak fortsetter å presse på for at dette skal skje.

Soy Sros gikk i juni tilbake på arbeid og fortsetter i samme stilling.

CUMWs leder, Pav Sina, mener at dette er en viktig nesten-full-seier og en sterk påminnelse for selskaper om at en slik graverende behandling av en fagforeningsaktivist ikke kan tolereres. Han håper at denne saken også vil inspirere andre fagforeningsledere til å gjøre sin stemme hørt.

– Vi er ekstremt skuffet over at de to største kundene ved Superl, luksusmerkene Michael Kors og Kate Spade, ikke engasjerte seg ved å kreve at anklagene mot Soy Sros skulle trekkes tilbake og at hun skulle få gå tilbake på jobb. Begge selskapene omtaler seg selv som ansvarlige selskaper som støtter opp om gode arbeidsforhold. Forbrukere og andre bør få vite at det er en avgrunn mellom ord og handling i denne saken, sier Sina.