Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Tekstilarbeider i Vietnam

Kleskjeder løper fra korona-tap

Etter at klessalget har stupt under korona-pandemien, prøver flere kleskjeder å presse ned prisene på varer som allerede er produsert. Det går hardt ut over arbeiderne. Se hvilke selskaper som ikke betaler for seg.

Tekstilarbeidere i flere asiatiske land rammes hardt når kleskjeder ikke vil overholde sine forpliktelser. (Foto: ILO/Nguyễn ViệtThanh/flickr/CC/BY/ND)
Tekstilarbeidere i flere asiatiske land rammes hardt når kleskjeder ikke vil overholde sine forpliktelser. (Foto: ILO/Nguyễn ViệtThanh/flickr/CC/BY/ND)

Etter at klessalget har stupt under korona-pandemien, prøver flere kleskjeder å presse ned prisene på varer som allerede er produsert. Det går hardt ut over arbeiderne. Se hvilke selskaper som ikke betaler for seg.

Flere kleskjeder vil ikke betale, eller forlanger sterkt nedsatte priser for varer som allerede er produsert, eller er under produksjon. Det viser en oversikt utarbeidet av Framtiden i våre henders samarbeidspartner Worker Rights Consortium.

Prispress, utsettelse av betaling av varer, kanselleringer av allerede bestilte varer gjør at leverandørene ikke kan betale lønn til arbeiderne. Millioner er permittert eller sagt opp.

Ikke forpliktet seg til full pris Forpliktet seg til full pris
Arcadia (Topshop, Topman, ++) Adidas
Bestseller (Vero Moda, Jack&Jones ++) ASOS
Walmart/Asda Gap (Banana Republic, Old Navy, ++)
EWM/Peacocks H&M (COS, Monki, Weekday, ++)
JCPenney Inditex (Zara, Massimo Dutti, ++)
Kohl's Kiabi
Li & Fung/GBG Levi Strauss & Co
Mothercare LLP
Lululemon Athletica
Ross Stores Marks & Spencer
Sears Next
The Children's Place Nike
TJX (T.J. Maxx, Marshalls) PVH (Tommy Hilfiger, Calvin Klein, ++)
Urban Outfitters Ralph Lauren Corp.
Target
  Tesco
  Under Armour
  UNIQLO
  VF Corp. (Vans, The North Face, ++)
  C&A
Primark

Bestseller, selskapet bak Vero Moda, Only, Jack&Jones m.fl., er ett av selskapene som presser priser på klær som allerede er produsert. I Norge får Bestseller millioner i krisestøtte fra staten, mens de samtidig presser prisene i fabrikker som sliter med å overleve.

Norske myndigheter stiller ingen krav til at selskaper som eies av personer med formue som kan avhjelpe en økonomisk krevende situasjon, ikke kvalifiserer til å motta krisestøtte. Det stilles heller ingen betingelser til at selskapene skal dokumentere at de opererer i tråd med OECDs og FNs retningslinjer for å beskytte og fremme menneskerettigheter.

Selskapet har selv uttalt at de forplikter seg til å akseptere alle ferdigproduserte ordre, og de som nå er under produksjon. De sier at de er i individuelle forhandlinger med sine leverandører verden over. Videre sier de at selskapet er opptatt av sitt ansvar, og at leverandørene og arbeiderne «… er ekstremt sårbare i denne situasjonen.»

Hva selskapet derimot ikke sier er at Bestseller i forhandlingene med leverandørene angivelig har krevd store prisavslag, selv på ordre hvor pris allerede var avtalt tidligere. Og i noen tilfeller selv på varer som allerede er sendt fra produksjonslandet.

Det er grunn til å tro at prisen Bestseller betaler for varene mange ganger ikke engang dekker leverandørens umiddelbare kostnader. Det er uakseptabel oppførsel av Bestseller, som eies av én av verdens rikeste personer.

Framtiden i våre hender er en del av nettverket Clean Clothes Campaign og støtter det globale nettverket sine krav til Bestseller og de andre selskapene. Klesgigantene må offentlig forplikte seg til at selskapet opptrer ansvarlig for å unngå en forverring av krisen, som gjør at fabrikker går konkurs og gjør enda flere arbeidere jobbløse.

Artikkelen er oppdatert. Den ble først publisert 05-05-2020