Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Tekstilarbeidere på gata i Kambodsja, med munnbind

Tekstilarbeidere i smittsom krise

En tsunami skyller over tekstilbransjen. Alle, fra bomullsplukkere i Kina til butikkansatte i Norge rammes av koronaviruset, men hardest rammes tekstilarbeiderne.

Tekstilarbeidere i mange land står nå uten arbeid. (Foto: CENTRAL)
Tekstilarbeidere i mange land står nå uten arbeid. (Foto: CENTRAL)

En tsunami skyller over tekstilbransjen. Alle, fra bomullsplukkere i Kina til butikkansatte i Norge rammes av koronaviruset, men hardest rammes tekstilarbeiderne.

Fabrikker i land etter land legger ned produksjonen, helt eller delvis. Spredningen av viruset i Kina i begynnelsen av året ga mangel på råvarer i mange tekstilproduserende land. Samtidig stengte store deler av Europa ned skoler, arbeidsplasser og butikker, klessalget stupte, kleskjedene fikk kalde føtter og sluttet å bestille nye varer fra sine leverandører. Uten ordre klarer ikke fabrikkeierne holde de ansatte i arbeid. Og arbeiderne er redde for å gå på jobb i de fabrikkene som fortsatt har produksjon.

Kina: Åpner forsiktig opp

I Kina, verdens største eksportør av tekstiler, har klesfabrikkene og de som produserer råmaterialer, slik som stoff, tråd og glidelåser, forsiktig begynt å åpne opp. Hovedutfordringen er at det foreløpig er få kleskjeder i Europa og USA som tør å legge inn nye bestillinger fordi kundene uteblir og fremtiden er uviss.

Andre tekstilproduserende land står midt oppe i krisen med enorme konsekvenser for millioner av arbeidere.

Bangladesh: Blakke arbeidere protesterer

Mer enn 80 prosent av Bangladesh sine eksportinntekter stammer fra tekstilsektoren. H&M er en storkunde, men også mange internasjonale kleskjeder, blant dem Zara, Vero Moda, Levi’s og GAP kjøper varer fra landet som har Asias laveste lønnsnivå.

De fleste fabrikkene i Bangladesh har stoppet produksjonen, noen av dem trolig for alltid. Bare i de to første ukene i april sank eksporten av klær med rundt 85 prosent sammenlignet med året før. Fire millioner tekstilarbeidere har ikke noen jobb å gå til, en del av dem har ikke engang fått lønna si for februar eller mars. Det er nær katastrofe for arbeidere som til vanlig ikke tjener nok for å dekke de mest grunnleggende behovene til seg og familien. Nå demonstrerer de, side ved side, til tross for smitterisikoen.

Flere av landets fagforeninger krever at arbeiderne skal betales umiddelbart, at fabrikkene skal holde stengt så lenge det er fare for smittespredning og at arbeiderne skal fortsette å få lønn til tross for at de er permittert.

Arbeidsgiverforeningen for tekstilsektoren i landet anbefaler at fabrikkene starter produksjonen allerede den 26. april, fordi de frykter at deres konkurrenter, Kambodsja og Vietnam, kaprer kundene. Oppskriften for å hindre spredning av viruset er å redusere antallet arbeidere på jobb og legge til rette for god hygiene. Hvorvidt dette vil hjelpe gjenstår å se.

Kambodsja: Obligatorisk karantene

I Kambodsja har nå mer enn 100 fabrikker midlertidig sagt opp de ansatte. Eierne sier de ikke har midler å betale arbeiderne så lenge de ikke får inn nye ordre. Regjeringen og fabrikkeierne spleiser derfor på kompensasjonen arbeiderne får nå som de står uten jobb. Problemet er at arbeidere som tidligere hadde en minstelønn på 190 amerikanske dollar per måned, nå må overleve på 70 dollar (720 kroner). Det var den summen tekstilarbeiderne tjente i 2012/2013. Ikke er dette bare en drastisk, faktisk nedgang. Siden da har prisene på basisvarer- og tjenester gått kraftig opp slik at man i tillegg får langt mindre for pengene i dag.

Sist uke feiret kambodsjanerne nyttår og mange tekstilarbeidere reiste hjem til sin familie i andre byer eller på landsbygda, stikk i strid med myndighetenes pålegg. Nå har de reist tilbake for å fortsette å jobbe, men blir møtt av restriktive tiltak. Nesten 16.000 arbeidere fra 672 fabrikker har blitt satt i 14-dagers obligatorisk karantene i skoler rundt om i hovedstaden. De arbeiderne som ikke hadde fått tillatelse til å reise, får ikke noen penger under karantenen.

Myanmar: Stengte fabrikker

Grunnet råvaremangel, få ordre og risiko for smittespredning holder de fleste fabrikkene fortsatt stengt. Derimot er det varslet at noen produksjonssteder i hovedstaden Yangon vil åpne i slutten av april. Myndighetene holder likevel fast ved at fabrikker som ikke har oppnådd enighet med sine arbeidere om arbeidsvilkårene under korona-utbruddet, må legge ned.

Fagforeningene sier de trenger mer tid til å forhandle frem vilkårene, og holder fast ved at de 680.000 ansatte i mer enn 6.600 fabrikker i og rundt Yangon må sikres mot virussmitte.

India: Streng nedstenging

I et desperat forsøk på å stoppe spredningen av korona erklærte Indias regjering unntakstilstand den 24. mars. Foreløpig gjelder denne til i begynnelsen av mai. Fabrikker har stengt og arbeiderne må holde seg hjemme. Landets kles- og tekstilindustri sysselsetter vanligvis 45 millioner arbeidere og står for 15 prosent av landets eksportinntekter.

Særlig hardt rammet er migrantarbeidere. Uten jobb og penger er de fanget i byen hvor de jobbet. Unntakstilstanden gjør det svært vanskelig å dra til hjemstedet, hvor de i det minste har familie.

Informasjonen i denne saken er hentet fra nyhetsartikler, og direkte kontakt med fagforeninger i produksjonsland. Framtiden i våre hender er en del av Clean Clothes Campaign, et globalt nettverk som retter søkelyset mot forholdene i tekstilindustrien og som støtter opp om arbeidernes rettigheter.