Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Hjemmeskole: Bli lurt av datomerking eller stole på sansene?

Hvordan kan vi vite om maten vår er brukbar eller ikke?

Hvordan kan vi vite om maten vår er brukbar eller ikke?

Vi kaster utrolig mye helt spiselig mat. Matsvinn står for en tiendedel av verdens klimagassutslipp. En fjerdedel av all maten vi kaster hadde vært nok til å fø alle som sulter på jorda.

Men hvordan kan vi vite om maten vår er brukbar eller ikke? Når du tar en melkekartong ut av kjøleskapet, ser du på datomerkinga eller stoler du på sansene dine?

Om du går på skole eller ikke, se filmen MatVinn Hjemmeskole her og se om du tar noen av utfordringene under!

Utfordring 1: Rydd i kjøleskapet.

Hvis det er mye mat i kjøleskapet, blir det fort uoversiktlig. Mange har nok ting i bokser og glass i kjølerskapet de ikke aner hva de skal bruke til. Rydder man i kjøleskapet og lager en plan for hvordan å bruke maten er det mye enklere å unngå å laste mat!

Husk at kjøleskapet skal holde mellom 2 og 4 grader. Det er kaldest nederst over grønnsakskuffene. Og at kjøleskapsdøra er det stedet det er aller varmest.

Sånn her er den beste måten å organisere kjøleskapet for at maten skal vare:

  • Øverst: egg og bearbeidet mat
  • I midten: melk og meieriprodukter
  • Nederst: ferskt kjøtt og fisk.
  • I Skuffene: frukt og grønnsaker (gjerne i hver sin skuff)
  • Kjøleskapsdøra: langtidsholdbare varer som sauser, ketsjup og lignende.

Viste du at en familie på fire kaster i gjennomsnitt mat for ca 10 000 kr i året?

Oppgave:

Rydd, organiser og vask kjøleskapet. Tips! Du kan kan vaske kjøleskapet med vann med eddik. Eddiken fjerner dårlig lukt. Bruk 2 -3 spiseskjeer i en bøtte.

Se over alt som er der. Se, lukt, smak. Lag en plan for å bruke det i måltidene.

Lag deg en «spis meg først»-boks hvor du legger at som må brukes fort.

Utfordring 2: Lag deg en restesmoothie

Frukt som blir liggende på bordet blir fort litt inntørket og flekkete. Denne frukten er kjempegod i smoothie! Har du brune bananer, appelsiner, skrukkete epler eller lignende liggende? De roper etter å få bli smoothie!

Har du brune bananer som du ikke får brukt med en gang, kan du skrelle dem og putte dem i fryseren. Når de er kalde, blir smoothien enda bedre!

Du kan også bruke en del grønnsaker, da blir smoothien enda sunnere (og kan få morsomme farger!). For eksempel passer agurk godt, men også spinat, avokado, rødbeter, søtpotet, blomkål og mye mer. Bruk fantasien!

Oppgave

Bruk stavmikser eller hurtigmikser og lag av det du har, men ikke bland alt for mange smaker. Ha gjerne i litt juice, men har du ikke det kan du også bruke vann, saft og lignende.

Utfordring 3: Forsk på mat

Den viktigste grunnen til at vi mennesker har lukt og smakssans er at vi skal kjenne om maten er god eller dårlig. Maten kan være dårlig selv om den ikke er gått over dato. Det kommer an på hvordan den er oppbevart og om det har vært problematiske bakterier til stede når maten ble tilberedt og pakket.

Når en vakuumpakket matvare er åpnet, kan den holde mye kortere en datoen som står på. Derfor er det alltid lurt å lukte på maten før du bruker den.

Tenk over hva som er forskjellen på mat merket siste forbruksdato og merket med best før eller bare en dato.

Oppgave

Har du noe i kjøleskapet eller i matskapet som begynner å bli litt slapt eller har gått ordentlig langt over dato. Forsk litt på den. Hvordan lukter den, hvordan ser den ut kjennes? Er det slappe grønnsaker, hvordan er de under skallet? Gulrøtter kan du for eksempel skrelle og legge i iskaldt vann. Etter en stund blir de stive og fine igjen. Sjekk gjerne hva som skjer med andre grønnsaker om du legger dem i kaldt vann.

Lag så en plan for hvordan du skal bruke de matvarene som må spises først.