Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Ny garderobe uten nye klær

Har du inngått shoppestopp eller lovet deg selv å shoppe mindre? Du kan fremdeles fornye garderoben din, helt uten å måtte kjøpe noe nytt. 

Har du inngått shoppestopp eller lovet deg selv å shoppe mindre? Du kan fremdeles fornye garderoben din, helt uten å måtte kjøpe noe nytt. 

Klesindustrien er blant de mest forurensende industriene i verden. I snitt blir hvert femte plagg vi har i skapet overhodet ikke brukt.

En byttefest med venner, naboer eller kollegaer gjør det enkelt og sosialt å fornye klesskapet uten å kjøpe nytt.

Hva trenger du til byttefest?

Det er greit å ha litt plass satt av til byttingen. Kan du ha det i stuen, eller kanskje på kontoret? Er været fint kan du ha det utendørs i bakgården eller en park. Mulighet til å prøve på klær foran et speil er et pluss. Det kan være praktisk med klesstativ for å vise frem klærne, eller god plass på et bord. Er klærne sortert og lagt synlig frem er det lettere for alle å lete.

Om dere er ekstra mange kan det være en idé å sette en begrensning på antall plagg hver person kan ta med seg. Er dere få er det kanskje vel så bra å ta med mer. Kanskje dere kan lage et «eget» bord til klær som trenger litt ekstra omtanke? Mange har klær hengende hjemme i klesskapet som trenger omsorg. Hva om din strikkejakke med hull på albuen kan få nytt liv med reparasjon, eller om dere kan ha sy-utstyr til å fikse med en gang?

Byttingen blir også enda hyggeligere om noen stiller med snacks og god drikke.

Hvordan klesbyttingen skal foregå er opp til hver enkelt. Noen foretrekker “først-til-mølla” der andre vil vise plaggene frem, fortelle om dem og gi “bud”. 

Forslag til gjennomføring

"Auksjon"
Klærne presenteres fortløpende av en “auksjonarius”. Vil du ha den rekker du opp hånden - er dere flere som vil ha samme plagg kan dere ta “stein, saks, papir” for å bli enige! En annen måte å avgjøre på er å fortelle hvorfor du vil ha plagget. Skal noen på date eller i bursdag, eller har du lett etter den buksen siden du så den i butikken for åtte år siden? Da kan det være lettere å avgjøre. Når alle plaggene er delt ut kan dere prøve, vurdere og kanskje bytte på nytt.

Førsteperson til mølla
Her gjelder det å være rask! En annen måte å bytte er å legge frem eller henge klærne opp, si vær så god og la alle ta med seg for eksempel fem plagg til prøving. Plaggene som ikke velges i første omgang kan så presenteres av en auksjonarius til hele gruppen. Dersom flere vil ha samme plagget kan reglene fra auksjonen brukes.

Her er det greit å ha god plass til å legge frem, prøve og vise klærne.

Smittefri klesbyttefest

Helsemyndighetene anbefaler tiltak for å forebygge koronasmitte. Hjemme kan inntil 20 personer være samlet, med minst én meter mellom gjestene, så gjør det lett for gjestene dine å holde avstand. Man må ikke ha avstand mellom de man bor sammen med og sine nærmeste. Det er lettere å holde avstand utendørs.

Tips til koronatiltak:

  • Vask hendene godt. Hender bør vaskes ved ankomst, før mat og når besøket er over.
  • Ha antibac lett tilgjengelig
  • Alle klær som skal byttes bør være vasket på forhånd
  • Tørk av alle håndtak og overflater som ofte berøres før byttefesten
  • Mat og snacks bør serveres ferdig i porsjoner, også kake. Både den som serverer og de som spiser bør ha rene hender.
  • Ingen syke kan komme, selv ikke med milde symptomer på luftveisinfeksjon. Dette gjelder også barn og unge.

Overskuddet

Ofte blir det mye klær til overs. Husk å sortere klærne, legge i poser og levere til ombruk eller gjenvinning. Da kan noen andre få glede av plaggene dere har brukt!

Tar du utfordringen om å ha en periode med shoppestopp, eller andre gode handlinger som er bra for klima og miljø? Bli med på Klimadugnad!