Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Ny garderobe uten nye klær

Har du inngått shoppestopp eller lovet deg selv å shoppe mindre? Du kan fremdeles fornye garderoben din, helt uten å måtte kjøpe noe nytt. 

Har du inngått shoppestopp eller lovet deg selv å shoppe mindre? Du kan fremdeles fornye garderoben din, helt uten å måtte kjøpe noe nytt. 

Klesindustrien er blant de mest forurensende industriene i verden. I snitt blir hvert femte plagg vi har i skapet overhodet ikke brukt.

En byttefest med venner, naboer eller kollegaer gjør det enkelt og sosialt å fornye klesskapet uten å kjøpe nytt.

Hva trenger du til byttefest?

Det er greit å ha litt plass satt av til byttingen. Kan du ha det i stuen, eller kanskje på kontoret? Er været fint kan du ha det utendørs i bakgården eller en park. Mulighet til å prøve på klær foran et speil er et pluss. Det kan være praktisk med klesstativ for å vise frem klærne, eller god plass på et bord. Er klærne sortert og lagt synlig frem er det lettere for alle å lete.

Om dere er ekstra mange kan det være en idé å sette en begrensning på antall plagg hver person kan ta med seg. Er dere få er det kanskje vel så bra å ta med mer. Kanskje dere kan lage et «eget» bord til klær som trenger litt ekstra omtanke? Mange har klær hengende hjemme i klesskapet som trenger omsorg. Hva om din strikkejakke med hull på albuen kan få nytt liv med reparasjon, eller om dere kan ha sy-utstyr til å fikse med en gang?

Byttingen blir også enda hyggeligere om noen stiller med snacks og god drikke.

Hvordan klesbyttingen skal foregå er opp til hver enkelt. Noen foretrekker “først-til-mølla” der andre vil vise plaggene frem, fortelle om dem og gi “bud”. 

Forslag til gjennomføring

"Auksjon"
Klærne presenteres fortløpende av en “auksjonarius”. Vil du ha den rekker du opp hånden - er dere flere som vil ha samme plagg kan dere ta “stein, saks, papir” for å bli enige! En annen måte å avgjøre på er å fortelle hvorfor du vil ha plagget. Skal noen på date eller i bursdag, eller har du lett etter den buksen siden du så den i butikken for åtte år siden? Da kan det være lettere å avgjøre. Når alle plaggene er delt ut kan dere prøve, vurdere og kanskje bytte på nytt.

Førsteperson til mølla
Her gjelder det å være rask! En annen måte å bytte er å legge frem eller henge klærne opp, si vær så god og la alle ta med seg for eksempel fem plagg til prøving. Plaggene som ikke velges i første omgang kan så presenteres av en auksjonarius til hele gruppen. Dersom flere vil ha samme plagget kan reglene fra auksjonen brukes.

Her er det greit å ha god plass til å legge frem, prøve og vise klærne.

Smittefri klesbyttefest

Helsemyndighetene anbefaler tiltak for å forebygge koronasmitte. Hjemme kan inntil 20 personer være samlet, med minst én meter mellom gjestene, så gjør det lett for gjestene dine å holde avstand. Man må ikke ha avstand mellom de man bor sammen med og sine nærmeste. Det er lettere å holde avstand utendørs.

Tips til koronatiltak:

  • Vask hendene godt. Hender bør vaskes ved ankomst, før mat og når besøket er over.
  • Ha antibac lett tilgjengelig
  • Alle klær som skal byttes bør være vasket på forhånd
  • Tørk av alle håndtak og overflater som ofte berøres før byttefesten
  • Mat og snacks bør serveres ferdig i porsjoner, også kake. Både den som serverer og de som spiser bør ha rene hender.
  • Ingen syke kan komme, selv ikke med milde symptomer på luftveisinfeksjon. Dette gjelder også barn og unge.

Overskuddet

Ofte blir det mye klær til overs. Husk å sortere klærne, legge i poser og levere til ombruk eller gjenvinning. Da kan noen andre få glede av plaggene dere har brukt!

Tar du utfordringen om å ha en periode med shoppestopp, eller andre gode handlinger som er bra for klima og miljø? Bli med på Klimadugnad!

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!