Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Ny garderobe uten nye klær

Har du inngått shoppestopp eller lovet deg selv å shoppe mindre? Du kan fremdeles fornye garderoben din, helt uten å måtte kjøpe noe nytt. 

Har du inngått shoppestopp eller lovet deg selv å shoppe mindre? Du kan fremdeles fornye garderoben din, helt uten å måtte kjøpe noe nytt. 

Klesindustrien er blant de mest forurensende industriene i verden. I snitt blir hvert fente plagg vi har i skapet overhodet ikke brukt.

En byttefest med venner, naboer eller kollegaer gjør det enkelt og sosialt å fornye klesskapet uten å kjøpe nytt.

Hva trenger du til byttefest?

Det er greit å ha litt plass satt av til byttingen. Kan du ha det i stuen, eller kanskje på kontoret? Er været fint kan du ha det utendørs i bakgården eller en park. Mulighet til å prøve på klær foran et speil er et pluss. Det kan være praktisk med klesstativ for å vise frem klærne, eller god plass på et bord. Er klærne sortert og lagt synlig frem er det lettere for alle å lete.

Om dere er ekstra mange kan det være en idé å sette en begrensning på antall plagg hver person kan ta med seg. Er dere få er det kanskje vel så bra å ta med mer. Kanskje dere kan lage et «eget» bord til klær som trenger litt ekstra omtanke? Mange har klær hengende hjemme i klesskapet som trenger omsorg. Hva om din strikkejakke med hull på albuen kan få nytt liv med reparasjon, eller om dere kan ha sy-utstyr til å fikse med en gang?

Byttingen blir også enda hyggeligere om noen stiller med snacks og god drikke.

Hvordan klesbyttingen skal foregå er opp til hver enkelt. Noen foretrekker “først-til-mølla” der andre vil vise plaggene frem, fortelle om dem og gi “bud”. 

Forslag til gjennomføring

"Auksjon"
Klærne presenteres fortløpende av en “auksjonarius”. Vil du ha den rekker du opp hånden - er dere flere som vil ha samme plagg kan dere ta “stein, saks, papir” for å bli enige! En annen måte å avgjøre på er å fortelle hvorfor du vil ha plagget. Skal noen på date eller i bursdag, eller har du lett etter den buksen siden du så den i butikken for åtte år siden? Da kan det være lettere å avgjøre. Når alle plaggene er delt ut kan dere prøve, vurdere og kanskje bytte på nytt.

Førsteperson til mølla
Her gjelder det å være rask! En annen måte å bytte er å legge frem eller henge klærne opp, si vær så god og la alle ta med seg for eksempel fem plagg til prøving. Plaggene som ikke velges i første omgang kan så presenteres av en auksjonarius til hele gruppen. Dersom flere vil ha samme plagget kan reglene fra auksjonen brukes.

Her er det greit å ha god plass til å legge frem, prøve og vise klærne.

Bytting på møterommet
Samle sammen kollegaene, book et møterom og sett av en halvtime under fredagslunsjen eller rett etter jobb for å bytte. Alle tar med seg tre plagg hver, legger frem og bytter med seg. Overskuddet kan dere gå sammen for å levere til gjenvinning eller ombruk.

Overskuddet

Ofte blir det mye klær til overs. Husk å sortere klærne, legge i poser og levere til ombruk eller gjenvinning. Da kan noen andre få glede av plaggene dere har brukt!

Bli med på shoppestopp!

Du kan fremdeles melde deg på vår shoppestopp-kampanje. Shoppestopp er et samarbeid mellom Tise, Framtiden i våre hender og Natur og Ungdom. Målet er å bli mer bevisst miljøkonsekvensene av vårt overforbruk av rask mote.

Tar du utfordringen om å ha en periode med shoppestopp i 2020? Bra for lommeboka og for miljøet!

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Vi finnes bare på grunn av den økonomiske støtten fra de over 38 000 medlemmene våre. Desto flere som støtter arbeidet vårt, jo større påvirkningskraft har vi også i møte med myndigheter, politikere og næringsliv. Bli medlem i dag!

- Annonse -