Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Plastsøppel på strand i Bali, Indonesia

Resirkulert polyester – keiserens nye grønnvasking?

Klesindustrien har et enormt klima- og miljøavtrykk. Det gjelder også klær som markedsføres som bærekraftige.

At klær er laget av resirkulert plast betyr ikke at det automatisk er bærekraftig. Klær av plast er også farlig for naturen.
At klær er laget av resirkulert plast betyr ikke at det automatisk er bærekraftig. Klær av plast er også farlig for naturen.

Klesindustrien har et enormt klima- og miljøavtrykk. Det gjelder også klær som markedsføres som bærekraftige.

Klesplagg i syntetiske materialer, slik som polyester og og akryl, slipper ut mikroplast i bruk og vask. Slike klær kan ikke sies å være bærekraftige. Kleskjedene må derfor ta ansvar og innse at hovedproblemet er deres egen overproduksjon av billig og rask mote.

Bli med på Shoppestopp 2020 – bra for lommeboka og bra for miljøet!

Resirkulert, men skadelig

Selv om flere store kleskjeder det siste året har lansert kolleksjoner som markedsføres som mer bærekraftige og miljøvennlige, betyr ikke dette at klærne faktisk er bærekraftige eller miljøvennlige.

Et eksempel er Hennes & Mauritz som har reklamert for kolleksjoner laget av resirkulerte plastflasker. Det er lett å tenke at resirkulert er det samme som bærekraftig, men resirkulert polyester er ikke bærekraftig mote selv om det kan være bedre enn syntetiske klær laget av ny polyester.

Plastflasker og plastavfall som hentes opp fra havet og omdannes til syntetiske klær, vil mest sannsynlig igjen havne i havet gjennom vask, bruk og når vi kvitter oss med disse klærne.

Polyester brytes ikke ned

Polyester er et syntetisk materiale som er utvunnet av olje. Over 60 prosent av klærne som produseres i verden er laget av olje. Syntetiske materialer er i bunn og grunn plast. I motsetning til naturmaterialer som bomull og ull, brytes ikke plast ned i naturen.

Polyester og andre syntetiske fiber slipper ut mikroplast i vask og bruk. Om lag 20-35 prosent av mikroplasten i havet kommer fra syntetiske klær og tekstiler. Studier viser at mikroplast fra syntetiske klær er verre enn annen mikroplast fordi de lettere setter seg fast i fordøyelsessystemet til dyr og tiltrekker seg mer miljøgifter. Ett enkelt fleece-plagg laget av polyester kan slippe ut mer enn 1900 mikrofiber i vask.

Det spiller ingen rolle om det er resirkulert polyester eller ikke, det vil uansett slippe ut mikroplast.

Lite blir resirkulert

Syntetiske klær er også et problem når vi leverer dem til tekstilinnsamling. I motsetning til hva mange tror, så blir ikke plaggene nødvendigvis brukt om igjen eller resirkulert til nye klær.

Bare én prosent av brukte plagg blir resirkulert til nye klær, globalt. Og bare ti prosent av de innsamlede klærne selges som bruktklær her hjemme. Resten sendes ut av landet, og noen av landene som til slutt mottar vårt brukte tøy har manglende avfallshåndtering.

Syntetiske plagg som ender opp på søppeldynger og i naturen, brytes ned til mikroplast og spres til jordsmonn og elver som fører ut i havet.

Dekker til overforbruket

Klesbransjen sier at syntetiske plagg har lavere miljøbelastning enn andre materialer, og på denne måten forsvarer den enorme bruken av plast i klærne våre.

Når de regner ut miljøfotavtrykket til klærne de lager, ser de kun på produksjonsfasen. De inkluderer ikke miljøpåvirkningen fra bruken av klærne, hvor lenge de holder før vi må kjøpe nytt, eller hva som skjer når vi kvitter oss med klærne. Slik dekker kleskjedene til det som er det virkelig store miljøproblemet når det gjelder klær, nemlig overforbruket.

Det viktigste kleskjedene kan gjøre for å fremme miljø og bærekraft er å produsere færre klær, og å produsere klær i god kvalitet som varer sesong etter sesong. Klesindustrien kan ikke bli bærekraftig uten en markant reduksjon i antall nye klær som produseres.

Nye forretningsmodeller

Kleskjedene bør også satse på nye forretningsmodeller basert på leie og leasing av klær, noe som vil skape insentiver til å lage mer holdbare plagg. I tillegg må kleskjedene redusere bruken av syntetiske fiber, selv om disse kan ha et lavere miljø- og klimaavtrykk i produksjonsfasen enn naturmaterialer.

Hvis kleskjedene mener alvor med bærekraftløftene sine, må de satse på det som er reelt bærekraftig og ikke gi forbrukere inntrykk av at nye klær av resirkulert polyester og andre syntetiske materialer er miljøvennlige valg.