Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Klær på kleshengere i klesbutikk

Shoppestopp hjelper oss å tenke nytt

Trenger jeg egentlig den jakka? En shoppestopp kan hjelpe oss til å tenke over hvor ofte vi egentlig trenger nye klesplagg.

Trenger jeg egentlig den jakka? En shoppestopp kan hjelpe oss til å tenke over hvor ofte vi egentlig trenger nye klesplagg.

Framtiden i våre hender, Natur og ungdom og gjenbruksappen Tise har gått sammen for å få deg med på en nasjonal Shoppestopp-kampanje. Målet er at vi skal bli mer bevisste på klima- og miljøbelastningen knyttet til vårt overforbruk av klær, og endre vanene våre.

Vi blir bombardert av klær på tilbud i alle kanaler døgnet rundt. Det er lett å bare trykke seg inn på en nettside eller valse inn i en butikk «bare for å titte». Med shoppestopp-kampanjen ønsker vi å sette fokus på det fine med å redusere klesforbruket i en periode. Gi deg selv en pause fra hverdagsautomatikken og ta et friskt blikk på klesskapet ditt.

Klar for en shoppe-detox?

Målet med kampanjen er først og fremst å vise frem alternativene til den raske moteindustrien. Vi vil at du skal se verdien i klærne du allerede har, sette sammen nye antrekk og arrangere klesbyttefester med venner. Finne gleden ved å redusere klesforbruket for en periode og ta vare klærne du har, reparere og sy om når du kan.

Over 7000 personer meldt seg på kampanjen, så langt. I snitt skal deltakerne ha shoppestopp i over fem måneder hver. Til nå har shoppestopperne sammen spart verden for 1000 tonn med klimagassutslipp.

Hvis du har behov for (nye) klær, finnes det utrolig mye fint splitter brukt, som bare venter på å få et nytt liv. Det er lov å kjøpe brukt, bytte, leie eller få klær. Du velger selv hvor lenge shoppestoppen skal vare, alt fra én til 12 måneder, og du kan slenge deg med når som helst.

Tar du utfordringen? Bli med på shoppestopp 2020!

Rask mote er en miljøversting

Klesindustrien er blant de mest forurensende industriene i verden. Klær og sko står for 8 prosent av verdens CO2 utslipp, og bidrar til et enormt forbruk av vann, energi, kjemikalier og store materialsvinn i produksjon. Syntetiske plagg fører til massive utslipp av mikroplast.

Moteindustrien alene produserer 20 prosent av verdens avfallsvann. I produksjonsland skylles giftige kjemikalier direkte ut i naturen, og ender opp i folks mat og drikkevann. Bare for at vi skal kunne få kjøpe klær med kule farger og trykk.

Ifølge en studie fra Forbruksinstituttet SIFO i 2016, kaster en gjennomsnittsnordmann 23 kilo klær i året. Og hvert femte plagg av de 359 klesplaggene som henger i det gjennomsnittlige norske klesskap, blir ikke brukt. Vi kan, med andre ord, kutte mye av forurensningen fra klesindustrien uten at det vil ha noe særlig stor innvirkning på livene våre.

Behov for politiske tiltak, ikke skam

Det er derfor behov for politiske tiltak som gir forbrukere kunnskap om miljøbelastningen fra klærne, og arbeidsforholdene til dem som lager klærne våre. Regjeringen må gjøre det enklere for oss å ta de gode etiske og miljøvennlige valgene.

Framtiden i våre hender ønsker politiske virkemiddel som merking av klærne, både hvilke kjemikalier de inneholder og hvilke utslipp produksjonen har skapt. Vi ønsker miljøavgift på klær, momsfritak på reparasjon og utvidede garantiordninger for å få klærne våre til å vare lenger.

Slik kan politikk gi oss bærekraftige klær

Viktig signaleffekt

Signaleffekten av shoppestopp-kampanjen er viktigere enn de konkrete klimagasskuttene de drøye 7000 deltakerne kan bidra med. Når vi får mange med på å si at de ikke ønsker uetisk og miljøfiendtlig klesproduksjon, vil det forhåpentligvis spre seg til flere i befolkningen. Håpet er å dempe presset på å hele tiden skulle ha nye klær.

Dette vil også være et klart signal til klesindustrien om at forbrukerne vil ha klær som varer lengre og som kan brukes ofte.