Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Oljeplattformen Edvard Grieg i Nordsjøen

Kutter utslipp og heller bensin på bålet

Det er flott at Equinor vil kutte utslipp fra produksjonen av olje og gass. Men de har en lang vei å gå før vi kan ta klimaengasjementet på alvor.

Mesteparten av utslippene fra oljen kommer ikke fra produksjonen, men av at oljen brennes. (Foto: Øyvind Knoph Askeland/Norsk olje og gass/flickr/CC BY)
Mesteparten av utslippene fra oljen kommer ikke fra produksjonen, men av at oljen brennes. (Foto: Øyvind Knoph Askeland/Norsk olje og gass/flickr/CC BY)

Det er flott at Equinor vil kutte utslipp fra produksjonen av olje og gass. Men de har en lang vei å gå før vi kan ta klimaengasjementet på alvor.

Denne uka kom Equinor, LO og NHO - Næringslivets Hovedorganisasjon med nyheten om at de vil kutte oljebransjens egne utslipp med 40 prosent innen 2030, og gå mot nullutslipp i 2050. Dette er viktig! Allerede åpnede felt i Norge vil være i drift i mange år fremover – da bør de selvsagt elektrifiseres.

Samtidig er det verdt å huske på at mesteparten av utslippene fra oljen ikke kommer fra produksjonen, men av at oljen brennes. Når vi likevel heier på dagens beslutning så er det fordi det er utslippene fra oljeindustrien i Norge som er hovedårsaken til at norske utslipp har økt siden 1990, mens nabolandene våre og de fleste europeiske land klarer å kutte utslipp.

Men, Equinor har en lang vei å gå før vi kan ta klimaengasjementet på alvor. Blant annet fordi:

  1.  Å kutte i utslippene fra produksjonen, kan ikke bli en hvilepute for fortsatt økt norsk utvinning av olje og gass. Å elektrifisere det som er i produksjon er riktig, men det aller viktigste er å slutte å lete etter og åpne produksjon på nye oljefelt.
  2. Equinor sier 40 prosent kutt innen 2030. FN sier vi må kutte 45 prosent, og vi i miljøbevegelsen mener et rikt land som Norge bør kutte minst 53 prosent innen 2030. Hvis ikke Equinor og oljebransjen skal kutte like mye, så må andre kutte mer. Hva tenker resten av industrien og næringslivet om dette? Er de villige til å kutte mer?
  3. Å kutte utslippene fra produksjonen kan ikke bli en erstatning for å satse på fornybar energi. Equinor har ambisjoner om at 15-20 prosent av investeringene deres skal være i fornybar energi innen 2030. Det er for lite. Her trengs større ambisjoner.
  4. Norsk oljeindustri er internasjonal, så nå lurer vi på: hva er ambisjonene for utenlandssatsingen? Vil Equinor også elektrifisere sin oljeproduksjon i Angola, Brasil og Aserbajdsjan, eller er det bare i Norge de skal ha «ren» oljeproduksjon?
  5. Akkurat nå pågår en skogbrann av historiske proporsjoner i Australia. Til nå har minst 24 mennesker mistet livet, og flere småbyer er brent ned til grunnen. Nær 500 millioner fugler, pattedyr og reptiler kan ha dødd i flammene. Dødsbranner som denne vil det bare bli flere av med galopperende klimaendringer. Samtidig jobber Equinor for å få bore etter olje i Australbukta (The Great Australian Bight), et område med et helt unikt økosystem, og hjem til blant annet den sårbare australske sjøløven. Den lokale motstanden mot Equinor er enorm. Om Equinor skal ha troverdighet i klimaengasjementet sitt bør de som et minimum droppe de mest kontroversielle prosjektene – som dette.